Categories: Social

Hans Klemm: Nu stiu cum vor influenta alegerile prezidentiale relatia dintre SUA si Romania

Se schimbă sau nu preşedintele în Statele Unite ale Americii? Va influenţa acest proces electoral relaţia SUA cu România? La aceste întrebări a încercat să răspundă ambasadorul nord-american acreditat la Bucureşti, Hans Klemm, la Universitatea de Vest Timişoara, în timpul unei dezbateri cu studenţii.

Hans Klemm s-a păstrat în limitele echilibrului impus de funcţie, chiar dacă a admis că în acest moment este exponentul Administraţiei Obama în România. Ambasadorul a răspuns la toate întrebările puse de tineri sau de cadrele didactice, încercând să explice toate „rotiţele” procesului electoral. Una dintre întrebări s-a referit la sistemul în care este ales preşedintele american, la votul popular şi la procedura colegiului electorilor. După cum se ştie, votanţii nu stabiliesc direct cine devine preşedinte, ci fac asta prin intermediul unor reprezentanţi, reuniţi în colegiul electorilor, fiecare stat având o anumită „putere” şi un număr de electori desemnaţi. Klemm spune că este destul de greu de schimbat constituţia americană, astfel încât votul popular să desemneze şeful statului, „constituţia americană fiind una stabilă de sute de ani”.

Alegerea noului preşedinte va stabili şi politica externă a SUA, iar relaţia cu România ar putea fi afectată sau nu. Klemm susţine că în ultimele câteva zeci de ani a existat, totuşi, o linie stabilă a politicii externe americane. „Nu ştiu cum vor influenţa alegerile relaţia SUA cu România. Depinde de alegătorii americani. Vom vedea ce vor decide ei în următoarele 24 de ore, în urma alegerilor. Dar, în ultimii 70 de ani, după cel de-al doilea război mondial, o trăsătură a politicii externe americane a fost continuitatea în relaţiile cu partenerii săi, dar şi cu România în special. Politica externă americană este bazată pe alianțe și parteneriate, iar România este un puternic aliat și partener în cadrul NATO. Responsabilitatea mea în calitate de ambasador este să depun eforturi ca acest parteneriat să continue”, a declarat ambasadorul SUA.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

3 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

6 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

6 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

8 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

10 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

11 ore ago