Categories: Primăria Timişoara

Primaria se pregateste sa ia 5 milioane de euro pentru vechea Dermatologie

Primăria Timișoara va depune în câteva zile, pentru finanțare europeană, proiectul privind transformarea fostei clinici de dermatologie în centrul multicultural. Nicolae Robu a anunțat că toate actele sunt gata și vor fi depuse pentru obținerea a cinci milioane de euro. Când ar putea fi terminată o astfel de lucrare nu se știe.

În primăvara lui 2013, primarul Nicolae Robu anunța mutarea Clinicii de Dermatologie din centrul Timișoarei, de pe strada Mărășești, dintr-un imobil care nu a avut niciodată altă destinație decât cea de spital. În septembrie 2015, consilierii locali au aprobat documentația pentru lucrările de intervenții la obiectivul de investiții „Refuncționalizare clădire din funcțiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcțiunea de spațiu multicultural”. Conform acesteia, este nevoie de aproape 27,4 milioane de lei, cu tot TVA, și un termen de execuție de 24 de luni. Încă nu s-a întâmplat nimic, pentru că imobilul de pe strada Mărășești a rămas multă vreme la Ministerul Sănătății. Între timp, avizul pentru scoaterea clădirii din circuitul medical a ajuns la Timișoara, așa că a fost finalizat proiectul care urmează să fie depus pentru finanțarea europeană. „Vrem să facem niște amenajări interesante, care să facă imobilul potrivit pentru sediul Institutului Francez, al Centrului Cultural German, un centru pentru tineret… Curtea interioară va fi pusă în valoare, e un proiect interesant”, explica primarul Nicolae Robu.

Acum, edilul anunță că dosarul de finanțare este gata. „Suntem gata să aplicăm pentru fonduri europene cu proiectul de refuncționalizare a clădirii de pe strada Mărășești în care a funcționat Clinica de Dermatologie. Refuncționalizare în sensul transformării acestei clădiri în centru multicultural. Proiectul este estimat la cinci milioane de euro si sunt convins ca vom obține fondurile necesare”, a declarat Robu. Conform unui proiect votat în luna iulie de consilierii locali, imobilul va fi împărțit în două sectoare: unul va fi spațiu multicultural, iar în cel de-al doilea va fi Clinica de Radioterapie a Municipalului. În zona din care s-a mutat Dermatologia va fi deschis Muzeul Cetății Timișoara și vor funcționa și alte instituții culturale care își doresc acest lucru. Imobilul de pe strada Mărășești nr. 5 are 4.300 metri pătrați și a fost construit între anii 1754 și 1757, fiind refăcut ulterior în secolul al XIX-lea. Destinația sa a fost de spital municipal, deschis cu 24 de ani înaintea Vienei și cu 34 de ani înaintea Budapestei. La imobilul de pe strada Mărășești au fost refăcute, în ultimii ani, acoperișul și fațadele, dar este nevoie de o reabilitare integrală în interior. Lucrările efectuate au costat în jur de 500.000 euro.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

3 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

4 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

5 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

9 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

10 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

11 ore ago