Categories: Social

Sfantul Andrei, cel dintai chematul, ocrotitorul Romaniei

Credincioşii îl prăznuiesc pe 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc. „Cel dintâi chematul”, el a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat. Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare deopotrivă în calendarul ortodox, romano-catolic, lutheran şi anglican.

Frații Petru şi Andrei erau originari din Betsaida şi erau pescari. Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul. Când l-a văzut pe Ioan arătând către Iisus şi zicând „iată Mielul lui Dumnezeu, cel care ridică păcatul lumii”, el l-a urmat pe Hristos. În enumerările apostolilor, Andrei este menţionat mereu între primii patru. Tradiţia Bisericii arată că, după înălţarea lui Hristos la cer şi după Cincizecime, apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea pentru propovăduire. Lui Andrei i-au căzut sorţii să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia şi până în Crimeea. Sfântul Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus, de atunci, „Crucea Sfântului Andrei”.

Prin unele sate din Bucovina există credinţa că în noaptea Sf. Andrei bântuie strigoii, iar lupii sunt mai fioroşi ca oricând. Despre lupi se crede că pot, în această noapte, să vorbească şi să-şi mişte gâturile înţepenite. Cei care vor să audă vorbele lor află taine teribile, dar vor muri repede. Pentru ca spiritele rele să nu se cuibărească în case, femeile întorc seara toate oalele şi cănile cu gura în jos. Împotriva vârcolacilor, gospodinele atârnă usturoi la intrarea în case şi lasă aprinsă candela de lângă icoane. După miezul nopţii sau în dimineaţa de Sf. Andrei, exista în trecut obiceiul descântecului sării. Un drob de sare, descântat şi îngropat sub pragul grajdului, era dezgropat în primăvară, de Sf. Gheorghe, când sarea era amestecată în hrana vitelor pentru a le feri de farmece, boli şi de vrăji.

Tot în noaptea de Sf. Andrei sunt practicate şi predicţii meteorologice populare pentru anul următor. În podul casei erau duse 12 cepe sănătoase, la fel de mari, lăsate acolo până în seara de Crăciun. Fiecărei cepe îi este atribuit numele unei luni. Cele stricate indică luni ploioase sau cu grindină, iar cele care au încolţit – luni favorabile recoltei. Dacă noaptea de Sf Andrei este senină şi caldă, se crede că iarna nu va fi geroasă. Potrivit datelor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor din MAI, numele Sfântului Apostol Andrei este purtat de peste 650.000 români. Cele mai întâlnite nume sunt Andrei, Andreea, Andra, Andraș sau Andreas.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

4 minute ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

5 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

6 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

6 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

8 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

9 ore ago