E sigur: în 2017, Primăria Timișoara va atribui terenuri de casă către tinerii cu vârste de până la 35 de ani. Cl a votat criteriile pe baza cărora se va face departajarea solicitanților. Cel mai important: dovada deținerii a 40.000 de lei într-un cont, indiferent de ce venituri dețin. Dosarele pot fi depuse până pe 15 ianuarie.
Primarul Nicolae Robu anunța, în luna aprilie, că municipalitatea a găsit terenuri pentru tinerii de până la 35 de ani care, conform legii, au dreptul să primească parcele pentru a-și ridica locuințe. Procedurile de parcelare sunt aproape de finalizare, iar la începutul lunii noiembrie edilul declarat că au fost identificate 128 de parcele, fiecare cu o suprafață aproximativă de 300 mp, situate în zona Ovidiu Balea. În plenul de marți, 15 noiembrie, consilierii locali au votat regulamentul și criteriile pe baza cărora va fi făcută selecția tinerilor care vor primi terenuri de casă de la primărie. Pentru a avea acces la teren, cei interesați trebuie să facă dovada deținerii, într-un cont bancar, a unei sume de 10.000 de euro cu care să înceapă lucrările. Proiectul prevedea diferențierea și în funcție de venituri, dar acest criteriu a fost eliminat, nemaifiind nevoie de depunerea la dosar a unei adeverințe de venituri. Conform criteriilor aprobate de CL, cel mai mare punctaj îl vor obține tinerii cu studii superioare, căsătoriți, cu copii, dar este importantă și data stabilirii domiciliului în Timișoara.
Discuțiile pe acest proiect au durat câteva zeci de minute, cele mai multe petrecute pe marginea propunerii de eliminare a adeverinței de venituri. Una dintre motivațiile prezentate de consilierii locale: aceea că, în unele cazuri, părinții au vândut un apartament și, vor să dea banii fiului sau fiicei lor, pentru a-și ridica o casă, în aceste condiții adeverința de venit nefiind relevantă. În total au fost cinci amendamente pe marginea acestui proiect. „Tinerii nu mai trebuie să depună adeverință de venit la dosar. S-a considerat, de către cei care au lucrat la elaborarea criteriilor, că este bine să se asigure o anumită garanție, ca cei care primesc terenul vor și avea posibilitatea să își construiască acolo. Filozofia inițială mergea pe o sumă mică, de 10.000 de lei, de depus ca un fel de garanție. Acum trebuie să depună într-un cont suma de 40.000 de lei. Dacă rămânea suma mică, se făcea departajare între solicitanți în funcție de venituri. Evident, cei cu venituri mai mari pot să ia credite mai ușor de la bănci. Casa nu se construiește cu salariu, ci cu credit. Cele cinci amendamente s-au referit la adeverința de venit, la punctajul în funcție de bani, la suma pentru garanție, la studiile superioare ale solicitanților și la termenul de depunere a dosarelor”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Inițial, termenul de depunere a cererilor era 15 decembrie, dar acesta a fost stabilit, în cele din urmă, la 15 ianuarie. Lista finală de priorități va fi aprobată tot prin hotărâre de consiliu local, parcelele urmând să fie repartizate în ordinea punctajului. Conform legii, tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani pot primi, gratuit, de la primării, terenuri de casă cu suprafețe cuprinse de până la 400 metri pătrați, în orașe, dar acestea pot ajunge și la 1.000 mp, în comune. Lucrările de construcție trebuie să înceapă în termen de un an de când a fost atribuit terenul. Dacă în cinci ani deținătorii terenului nu termină de construit, ei vor pierde dreptul de folosință gratuită. La PMT nu s-au mai primit astfel de cereri din 2010.
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…