Categories: Sănătate

Bebelusii din Timis, testati din prima luna de viata pentru probleme de auz

Timişul va beneficia, de anul viitor, de un program de monitorizare a problemelor de auz cu care s-ar putea confrunta bebelușii. Programul Național de Screening Auditiv pentru Nou-Născuți este deja funcţional în trei unităţi medicale din Bucureşti și va fi extins la nivel naţional.

Din 2017, nu mai puțin de 335 de unităţi medicale cu secţii pediatrice, centre de diagnosticare în domeniul ORL şi maternităţi, inclusiv din Timiş, vor fi dotate cu aparatură de specialitate pentru descoperirea problemelor auditive a nou-născuţilor. Programul Național de Screening Auditiv pentru Nou-Născuți va fi dublat de un sistem informatic național de evidență a rezultatelor testelor auditive, dezvoltat cu ajutorul GovITHub. În România, la fiecare 1.000 de nașteri viabile, trei bebeluși au deficiențe de auz, greu de sesizat în lipsa unui control de specialitate. Surditatea – sau hipoacuzia profundă – este afecțiunea nativă cu cea mai mare incidență în România. Din păcate, afecţiunea este depistată de cele mai multe ori abia în jurul vârstei de doi ani, când șansele de recuperare a capacității de vorbire a copilului sunt cu mult mai reduse. Grație Programului Național de Testare Auditivă a Nou-Născuților, toți bebelușii născuți în spitalele de stat din România vor beneficia, încă din prima lună de viață, de un control auditiv gratuit, realizat cu aparatură medicală modernă. Toate rezultatele testelor auditive neo-natale vor putea fi vizualizate într-o serie de rapoarte disponibile în interfața de administrare a platformei informatice. În perioada următoare va fi implementată și o funcționalitate prin care părinții vor primi notificări prin SMS, pentru a se prezenta la controalele aferente protocolului de screening. Programul Național de Screening Auditiv pentru Nou-Născuți a început deja în 3 maternități din București.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

2 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

3 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

13 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

13 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

16 ore ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

18 ore ago