Colterm, pasuire pentru planul de redresare. Are nevoie de credite si ar putea da afara oameni

Colterm, companie salvată de CL la finele anului trecut, printr-o majorare de capital de aproape 84 de milioane de lei, are termen până la 15 februarie să prezinte un raport de redresare, care ar putea aduce și reduceri de personal. Compania, ale cărei conturi bancare sunt blocate din septembrie, ar fi trebuit să prezinte planul în ianuarie.

În aprilie 2016, AGA de la Colterm, întrunită în regim de urgență, a votat o majorare de capital de peste 60 de milioane de lei. Pentru ca ea să poată fi pusă în aplicare, era nevoie de un aviz din partea Consiliului Concurenței. După ce acesta a fost obținut, la jumătate lunii noiembrie 2016, CL Timișoara a votat, în unanimitate, o majorare de capital la Colterm. Suma aprobată: 83.9 milioane de lei. „Colterm are acum o situație economică mai bună decât oricând (…) Nu putem să viabilizăm economic Colterm, dacă nu facem o majorare de capital exact așa cum ar fi făcut un proprietar privat al acestei companii (…) Pe funcționarea curentă, Colterm era deja pe plus, însă datoriile istorice atrag penalități și fac compania nefinanțabilă prin credite. Nicio bancă nu vine să dea credit unei societăți comerciale cu o situație economică precară, mai ales uneia de tipul Colterm”, explica primarul Nicolae Robu necesitatea acestei majorări de capital.

Conform HCL votate în noiembrie, Colterm SA ar fi trebuit să prezinte, în două luni, un plan de redresare a societății. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar conducerea companiei de termoficare a cerut o decalare a termenului, până la 15 februarie. „Dorim să obținem un raport din partea unui auditor financiar specializat în planuri de redresare pentru companii mari (cum ar fi KPMG, Deloitte, Ernst&Young sa). Raportul de redresare a societății va fi folosit ca argumentare pentru obținerea de credite bancare în vederea stingerii datoriilor istorice către furnizori, datorii din cauza cărora conturile bancare ale Colterm sunt blocate de aproape patru luni (din 22 septembrie 2016)”, se precizează în adresa trimisă la PMT. „Când am decis majorarea de capital, s-a cerut Colterm, pentru a putea beneficia de această majorare, să prezinte și niște măsuri de eficientizare, astfel încât societatea să se dovedească viabilă. Dacă vreți, este o măsură preventivă, să nu se ducă degeaba banii către această societate, iar apoi să constatăm că ea este, din nou, pe minus”, spune acum primarul Nicolae Robu. Conform acestuia, planul de redresare al Colterm ar putea însemna și reduceri de personal.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei

Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…

O oră ago

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…

O oră ago

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

3 ore ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

5 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

6 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

6 ore ago