Categories: Economic

Gheata ar putea afecta dalele de beton montate pe malurile Begai, la Timisoara

Gerul ar putea pune în pericol lucrările făcute la malurile canalului Bega, în zona Timişoara, gheaţa putând afecta dalele de beton montate. Deocamdată nu sunt probleme, dar nivelul apei trebuie menţinut constant, spun cei de la ABA Banat.

În condiţiile în, care în următoarele zile, vremea va fi geroasă, cu valori termice situate frecvent sub -15 grade Celsius, Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB) se aşteaptă ca pe râuri să se înregistreze formaţiuni de gheaţă, care, deocamdată, nu afectează curgerea normală a apei, fiind fenomene obişnuite pentru această perioadă. Posibile probleme ar putea apărea pe Bega Veche, Timiş şi afluenţi, pe Moraviţa şi pe Bârzava superioară şi amonte de lacuri, dar şi pe unii afluenţi ai Caraşului. Aici, stratul de gheaţă are, pe alocuri, și 15 cm grosime. Specialiştii ABA Banat atrag atenţia oamenilor să nu se aventureze să treacă cursurile de apă pe aceste sectoare periculoase. Deoarece temperaturile foarte scăzute se vor menţine şi în zilele următoare, suprafeţele îngheţate de pe cursurile de apă se pot extinde. Gheaţa existentă pe râurile Timiş şi Bega nu prezintă riscuri, dar, în viitor, ar putea apărea unele probleme. „Avem în vedere urmărirea fenomenelor care apar în această perioadă. Se evită executarea manevrelor la nodurile hidrotehnice şi se are în vedere menţinerea constantă a nivelurilor pe cursul de apă. Modificările de nivel care duc la spargerea gheţii pot afecta lucrările existente. Astfel, rosturile protecţiei cu dale de beton pe cursul Bega intravilan pot suferi distrugeri la acţiunea presiunii gheţii. De asemenea, la nodurile hidrotehnice din aval, la ecluzele din beton se urmăreşte existenţa unui nivel constant pentru evitarea deteriorării betoanelor”, spune Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

O oră ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

2 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

3 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

3 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

4 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

4 ore ago