Categories: Economic

Jumatate din romani apeleaza la cash cand vor sa cumpere o locuinta

Românii devin tot mai mult interesaţi de piaţa imobiliară, relevă un studiu realizat de unul dintre principalele portaluri de specialitate de pe piaţă. Informaţiile analizate de Imobiliare.ro arată că 32,8% din locuitorii marilor orașe au o nevoie imobiliară. Una dintre concluzii arată că pentru clienţi scade atenția pentru preț şi crește interesul pentru nou.

Unul din trei locuitori ai celor şase mari oraşe din România sunt interesaţi să cumpere, să vândă sau să închirieze o proprietate. Tot mai mulţi români par interesaţi de calitatea proprietăţii, alocând mai mult timp atunci când vor să facă un pas în acest domeniu. De asemenea, analiza arată că oamenii se uită mai mult la zona unde proprietatea este situată şi de accesul la facilităţi, plus că se caută mai mult locuinţele noi, în detrimentul ceor vechi. Numărul celor care doresc să cumpere o locuinţă a scăzut din total persoane interesate de piaţa imobiliară, de la 55,2% în 2015 la 53,7%. Tot mai mulţi clienţi se arată interesaţi de închirierea unui apartament, este vorba de 11,8%, faţă de 10,6% în 2015. De cealaltă parte se remarcă scăderea numărului celor dispuşi să închirieze o proprietate, mai precis doar 9,5% din total vor să o facă, faţă de 11% în anul precedent. „Remarcăm creșterea interesului pentru achiziția de locuințe nou-construite, care a ajuns la finalul lui 2016 la o cotă de 46,1% din total; spre comparație, ponderea celor interesați specific de apartamente vechi este de 12,7%, în vreme ce 41,2% dintre potențialii clienți ar fi dispuși să cumpere orice tip de proprietate”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Dintre potențialii cumpărători, 46,3% ar fi la achiziția primei lor locuințe, în creștere de la un nivel de 38,3% consemnat în 2015. Pe de altă parte, 39,8% dintre respondenți (față de 40,7% în anul precedent) au deja o casă, dar își doresc una nouă. De remarcat este că numărul celor interesați de o achiziție în scop investițional (pentru închiriere) a scăzut semnificativ pe fondul instabilității legislative, de la o pondere de 21% în 2015, la 13,9% în 2016. În ceea ce privește modalitatea de plată vizată pentru o achiziție, distribuția potențialilor cumpărători a rămas relativ aceeași ca în 2015: astfel, 40% dintre respondenți intenționează să facă plata cash pentru imobilul dorit, în timp ce restul de 60% au în plan să contracteze un credit bancar.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Cosmin Stan la „centenar” de meciuri pe banca Dumbrăviței, care are meci greu acasă

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița revine pe stadionul „Ștefan Dobay”, cu prilejul meciului cu CS Mioveni,…

19 minute ago

18 octombrie, ziua în care Timișoara a renăscut

Acum 308 ani, trupele habsburgice conduse de Eugeniu de Savoya au cucerit cetatea Timișoarei, ocupat…

O oră ago

UVT ajută la specializarea personalului din creșe și grădinițe

Universitatea de Vest Timișoara e partener în cadrul unui proiect finanțat prin PNRR, care urmărește…

O oră ago

Începe numirea noilor primari și a consiliilor locale alese în vară

La câteva luni de la alegerile locale, de astăzi începe numirea primarilor pe care cetățenii…

2 ore ago

Eterna fascinaţie a politicianului român pentru securişti. Idioţii utili ai serviciilor

Au trecut aproape două săptămâni de la momentul în care PSD a eliminat-o pe Diana…

3 ore ago

Weekend festiv la Iulius Town: petrecere inedită la MINA Pop-Up, spectacol de dans contemporan, teatru de păpuși și demonstrații militare

Sfârșitul de săptămână este marcat în Iulius Town cu muzică, dans, dar și cu ateliere…

4 ore ago