Categories: Economic

Jumatate din romani apeleaza la cash cand vor sa cumpere o locuinta

Românii devin tot mai mult interesaţi de piaţa imobiliară, relevă un studiu realizat de unul dintre principalele portaluri de specialitate de pe piaţă. Informaţiile analizate de Imobiliare.ro arată că 32,8% din locuitorii marilor orașe au o nevoie imobiliară. Una dintre concluzii arată că pentru clienţi scade atenția pentru preț şi crește interesul pentru nou.

Unul din trei locuitori ai celor şase mari oraşe din România sunt interesaţi să cumpere, să vândă sau să închirieze o proprietate. Tot mai mulţi români par interesaţi de calitatea proprietăţii, alocând mai mult timp atunci când vor să facă un pas în acest domeniu. De asemenea, analiza arată că oamenii se uită mai mult la zona unde proprietatea este situată şi de accesul la facilităţi, plus că se caută mai mult locuinţele noi, în detrimentul ceor vechi. Numărul celor care doresc să cumpere o locuinţă a scăzut din total persoane interesate de piaţa imobiliară, de la 55,2% în 2015 la 53,7%. Tot mai mulţi clienţi se arată interesaţi de închirierea unui apartament, este vorba de 11,8%, faţă de 10,6% în 2015. De cealaltă parte se remarcă scăderea numărului celor dispuşi să închirieze o proprietate, mai precis doar 9,5% din total vor să o facă, faţă de 11% în anul precedent. „Remarcăm creșterea interesului pentru achiziția de locuințe nou-construite, care a ajuns la finalul lui 2016 la o cotă de 46,1% din total; spre comparație, ponderea celor interesați specific de apartamente vechi este de 12,7%, în vreme ce 41,2% dintre potențialii clienți ar fi dispuși să cumpere orice tip de proprietate”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Dintre potențialii cumpărători, 46,3% ar fi la achiziția primei lor locuințe, în creștere de la un nivel de 38,3% consemnat în 2015. Pe de altă parte, 39,8% dintre respondenți (față de 40,7% în anul precedent) au deja o casă, dar își doresc una nouă. De remarcat este că numărul celor interesați de o achiziție în scop investițional (pentru închiriere) a scăzut semnificativ pe fondul instabilității legislative, de la o pondere de 21% în 2015, la 13,9% în 2016. În ceea ce privește modalitatea de plată vizată pentru o achiziție, distribuția potențialilor cumpărători a rămas relativ aceeași ca în 2015: astfel, 40% dintre respondenți intenționează să facă plata cash pentru imobilul dorit, în timp ce restul de 60% au în plan să contracteze un credit bancar.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Toate tramvaiele din lotul galben au ajuns la Timișoara

La Timișoara a ajuns și ultimul din cele 17 tramvaie produse de Bozankaya, în lotul…

5 ore ago

Ultimul bal pe 2024! SCM Timişoara joacă pe terenul liderului neînvins

SCM winsed.swiss Timișoara o înfruntă pe CSM CSU Oradea duminică, de la ora 18:00, în…

6 ore ago

CCIA Timiș anunță începerea unui nou proiect finanțat prin Programul Educației și Ocupare 2021-2027

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Expert Business Center…

6 ore ago

CJ Timiș, pus să semneze parteneriat cu Timișoara și Dumbrăvița

Consiliul Județean Timiș va trebui să semneze un acord de colaborare cu primăriile din Dumbrăvița…

6 ore ago

Fostul viceprimar Tabără cere conducerii Primăriei să înceapă licitația pentru parchetul de la Sala Olimpia

Mai sunt doar câteva zile din acest an, iar dacă licitația pentru realizarea unei noi…

7 ore ago

Sondaj IRES. 62% dintre români consideră că anularea alegerilor de către CCR a fost o decizie proastă

Peste 60% dintre români consideră că decizia Curții Constituționale a României de a anula turul…

8 ore ago