Categories: Klaus Vaterland

Sorin Dobra si Liviu Grindeanu

Un bătrân coleg de breaslă spunea despre Călin Dobra că are acea privire de milițian respins la școala de ofițeri și admis cu mari emoții la cea de tablagii. E vorba doar de o impresie, căci Călin Dobra nu a mai ajuns niciodată nici măcar subofițer de Miliție, ci chiar membru marcant al PSD Timiș, subprefect, vicepreședinte al CJ, ales deputat de Timiș, și, de sâmbătă, 14 ianuarie, președinte al administrației județene. Dacă m-ar întreba cineva pe mine, într-adevăr, Călin Dobra este un profesor de educație fizică și sport cu meclă tipică de pesedist. E acea figură inconfundabilă pe care nu toții membrii de partid reușesc să și-o pună în viața publică. Nici măcar Sorin Grindeanu.

Așadar, Călin Dobra a fost ales președinte al CJ Timiș după plecarea de pe această funcție a lui Sorin Grindeanu, premierul. Totul se anunța o simplă formalitate, aritmetică simplă cunoscând și pesediștii, și uneperiștii, și liberalii ori pemepiștii lui Băsescu, ba chiar și aleșii ALDE, în ciuda aparențelor. PNL Timiș nu a mai propus vreun candidat, iar șantajul/negocierea UNPR-ului nu a mers în această direcție. Până la urmă, liberalii au adoptat o atitudine decentă și au evitat umilințele de care s-au agățat cu ultimele ocazii electorale.

Dar să revenim la Călin Dobra. Dacă aș fi rău, aș spune că dl Dobra este pișboy-ul lui Sorin Grindeanu, care, la rândul dumnealui, este… premierul lui Liviu Dragnea. Dar n-am fost rău până la capăt și voi trage concluzia că așa cum țara este condusă de Liviu Dragnea, așa cum stau lucrurile acum, tot așa Timișul este condus de Sorin Grindeanu, care își ține astfel promisiunea făcută că nu va abandona niciodată funcția de președinte al CJ, că timișenii nu l-au ales pentru jumătate de an, ci pentru un mandat întreg.

S-a vorbit mult pe tema șansei la dezvoltare a Timișului odată cu urcarea lui Grindeanu pe funcția de premier. Aici sunt cel puțin două variante. Una era ca Sorin Grindeanu să-l ignore pe Nicolae Robu și să ajute masiv Timișoara, în ideea că electoratul va recunoaște în 2020 marca PSD a acestor realizări. Cealaltă variantă e cea mai plauzibilă. Ca Sorin Grindeanu să-l lase pe Nicolae Robu fără surse surpriză de la guvern, astfel ca la viitoarele alegeri să clameze impotența liberalului în dezvoltarea orașului care abia în 2021 va fi capitală culturală europeană.

În ideea că va lăsa Timișoara de izbeliște, alegerea unui pesedist la CJ salvează o ipotetică parte plină a paharului. Timișul va putea câștiga din „afacerea Grindeanu” măcar pe zona de interes a CJ, acolo unde, nu-i așa?, un președinte social-democrat ar putea fi revalidat cu a sa majoritate în 2020. Tocmai pentru realizările ajutate de la centru. Și vă imaginați ce scor ar putea lua PSD după ce face câte ceva în Timiș, dacă pe vremea președintelui Titu Bojin și a premierului Victor Ponta au fost ratate mai toate proiectele importante?! Și de aia PSD tot a luat, lejer, județul.

CJ Timiș își poate găsi treabă în multe zone investiționale. Bun, nu-i va face lui Nicolae Robu bazin olimpic de înot, nu-i va face sală polivalentă, dar centura nu o va putea abandona fără să-și taie craca de sub picioare, centrul intermodal, apoi spitalul regional și cel de pe Torontalului, la fel, chiar și stadionul (proprietate CJT) ar putea încăpea, visând frumos, pe o listă a PSD și a lui Sorin Grindeanu, fără să facă „cadouri” liberalilor și lui Nicolae Robu. Însă cei mai câștigați timișeni din acest aranjament guvern-CJT ar putea fi lugojenii lui Călin Dobra și cei din partea de est a județului. Rămâne de văzut dacă va fi ceva cu efecte pe termen lung în investiții și infrastructură sau doar praf în ochi înainte de alegeri. Căci, în ciuda colorării în roșu a acestei părți a județului și a multor guvernări de aceeași nuanță, estul județului continuă să fie cea mai săracă zonă a Timișului.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

2 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

7 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

8 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago