Categories: Klaus Vaterland

Domnu’ Grindeanu, legislatia fiscal-sportivă tot Iohannis o saboteaza?

Când a apărut știrea că proprietarul stadionului „Dan Păltinișanu” ia în calcul retragerea dreptului de joc echipei ACS Poli Timișoara, ca urmare a unor datorii de aproape 175.000 de lei, am avut în primă instanță sentimentul de indignare, pentru ca mai apoi unul de înțelegere pentru șefii Consiliului Județean Timiș. Indignarea mi-a venit nu ca o negare a adevărului că prim-divizionara ACS Poli ar avea acele datorii și nici pentru că aș fi mare fan al indisciplinei financiare. Așa este, Poli de primă ligă are datorii la CJ Timiș și acestea trebuie plătite. La fel de adevărat cum CJ are datorii morale măcar față de fotbalul timișorean și orașul ăsta. Pentru cine încă nu știe, administrația județeană este proprietarul arenei „Dan Păltinișanu”, dar este și proprietar al echipei ACS Poli. Nu singură, ci împreună cu Universitatea Politehnică și Consiliul Local Timișoara. Pe literă de lege, da, e o problemă de rigoare financiară. CJ Timiș este patron la club în asocierea cu celelalte două instituții, dar nu a mai dat bani după sperietura venită din partea Curții de Conturi. Din acel moment s-a rupt filmul, iar relația dintre CJ, ca patron de echipă, și CJ, ca patron de stadion, a luat o formă ciudată.

Zău așa. E ca și cum, ca taximetrist, aș cere bani copilului când îl duc dimineața la școală. Sau, mai pe subiect, n-ar suna ca dracu’ ca Universitatea Politehnica să ceară de la ASU mai mult decât o chirie modică să joace pe arena Știința? Sau chiar deloc, fiind parte a proiectului. Ba da, ar suna, și din acest motiv ajungem de mirul lumii în presa națională, care nu poate înțelege, cu mentalitatea de Ilfov, cum naiba Timișoara nu poate susține o echipă de fotbal, ba mai mult, o și dă afară de pe propriul stadion, arena legendară unde Poli a primit vizita lui Celtic, Atletico, Real, Juventus, Fiorentina și altele. Evident că Timișoara are capacitatea financiară să susțină o astfel de echipă la nivelul cupelor europene, poate și județul să administreze pentru Poli un stadion precum „Dan Păltinișanu”, ba chiar și unul mai modern. Însă ce nu pricep cei de la Voluntari sau din zona Bucureștiului este că unii se tem de lege tocmai când pe alții îi doare-n cur de ea. Bună, proastă, mai degrabă proastă, dar lege.

În tot acest absurd, șefii CJ Timiș se tem, pe bună dreptate, că o compensare a datoriei pe chiria stadionului ar echivala cu o cotizație anuală către ACS Poli, subiect de dezbatere juridică în instanță între Curtea de Conturi și instituțiile locale. Atât de tare suflă CJ în iaurtul Curții, că nici măcar o lucrare făcută cu banii ACS, sistemul de încălzire de sub gazon, nu vrea s-o accepte în contul datoriei, deși e evident că o astfel de investiție nu este portabilă, s-o iei cu tine când te superi. O vreme va mai merge. Plata la zi și reeșalonarea datoriilor e un balon de oxigen doar și nu va rezolva problema de fond. Problema ar face bine să o rezolve șefii CJ Timiș altfel. Să sune președintele Călin Dobra la un decident executiv pe numele Sorin Grindeanu, în prezent șef al guvernului și fost lider CJ, și să-i spună cât de jenantă este situația din sportul timișorean. Că dacă până acum știa și el cum stă treaba – că o arenă sportivă este făcută să joace cluburile acolo, nu să se uite PSD la ea – e, uite că de acum Sorin Grindeanu poate să și facă ceva. Dacă vrea.

O ordonanță de urgență care să coreleze legislația fiscală cu cea de organizare sportivă ar fi o variantă grăbită. Unii vor zice că o OUG nu poate modifica nu știu ce lege organică. OK, atunci să se facă proiect de lege. De ce să nu urgentăm treaba pe acest subiect, dar a fost mare disperare pe OUG 13 cu dezincriminarea abuzului? Chiar așa, v-a pierit de tot apetitul de ordonanțe, de proiecte de lege, nu vă lasă Iohannis să lucrați pentru popor? Se pot face și lucruri bune pentru orașul care v-a promovat politic, cu atât mai mult cu cât este strigător la cer că legislația e interpretată de fiecare cum vrea în administrația locală, iar competiția sportivă e decisă de acest aspect, nu de valoarea fotbaliștilor sau a managementului sportiv.

Și dincolo, la Primăria Timișoara, se poate face ceva. În locul lui Nicolae Robu i-aș da sarcină lui Radu Țoancă sau cine o veni ]n locul lui să pregătească actele de înființare a secției de fotbal a Clubului Sportiv Municipal. Așa, pentru orice eventualitate. Și l-aș soma pe Răzvan Burleanu că Timișoara stă imediat la coadă după Gabriela Firea la ghișeul FRF. Când vine Bucureștiul cu clubul lor de fotbal municipal la înregistrare, hopa și Timișoara. Să vedem ce-o să iasă. Că doar nu ne-or lua și ăștia de fraieri, cum ne iau Curtea de Conturi și PSD!

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

O oră ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

2 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

4 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

4 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

5 ore ago

Descoperă noua tendință de shopping cu haine și accesorii de probă!

Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…

7 ore ago