Categories: Sănătate

Leo, robotul de 1,5 milioane de euro, a mai facut, la Timisoara, o operatie in premiera

Spitalul Judeţean Timişoara a bifat o nouă premieră medicală, de această dată cu ajutorul unui robot chirurgical. O echipă de la Clinica 2 Chirurgie a reuşit să îndepărteze o tumoră esofagiană de la un pacient de 64 de ani, grație unui instrument superperformant, care elimină mare parte din disconfortul post-operator.

Robotul de tip da Vinci le permite chirurgilor să efectueze operaţiuni delicate, în zone accesibile cu eforturi mari atunci când se apelează doar la ştiinţa mâinii chirurgului şi bisturiului. Echipa condusă de Ciprian Duță și Dan Brebu a reuşit cu succes îndepărtarea tumorii esofagiene a pacientului prin folosirea lui… Leo, așa cum îi spun chirurgii robotului. Gheorghe Cuth, pacientul în vârstă de 64 de ani care a suportat această intervenție, a trecut printr-o operaţie fără prea multe tăieturi, cu doar câteva incizii mici. „Operația clasică ar fi însemnat deschiderea toracelui, a abdomenului. Este o intervenție extraordinar de grea, se deschid două regiuni anatomice. Având acest robot, care a permis o manevrabilitate deosebită, prof. Duță și dr. Brebu au făcut această intervenție. Operația a fost minim invazivă, nu a fost nevoie de niște deschideri mari”, a explicat Lazăr Fulger, șeful Clinicii de Chirurgie II de la Spitalul Județean Timișoara.

Leo „lucrează” alături de chirurgii timișoreni din 2015, fiind deja folosit la peste 70 de intervenţii. Avantajele utilizării acestui robot sunt multiple. „Unul dintre multiplele avantaje ale acestor proceduri înseamnă lucrul în spații extrem de mici. Poți să lucrezi cu precizie în spații extrem de mici, s-a putut face această operație din sfera abdominală mergând în sus, în torace, cu acest aparat”, a declarat Ciprian Duță. „În cazul operației clasice, există o incizie foarte mare, peste care pacienții trec destul de greu, cu dureri mari și de lungă durată”, a spus, la rândul lui, doctorul Brebu. Pe lângă inciziile de mici dimensiuni, și timpul de recuperare al pacientului este extrem de scurt.

Robotul da Vinci a fost achiziţionat în urma unui proiect mai mare, în valoare de patru milioane de euro. Leo a costat 1,5 milioane de euro şi a venit la Timişoara ca parte a unui proiect european de cercetare. Din păcate, finanţarea pentru asemenea intervenţii nu mai este suportată din banii proiectului, aşa cum era până acum, iar Casa de Sănătate nu acoperă costurile. Utilizarea robotului ridică suma necesară intervenţiei la aproximativ 2 – 3.000 de euro, în timp ce o intervenţie clasică este evaluată la 4 – 500 de euro.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

5 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

5 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

12 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

12 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

12 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

14 ore ago