Românii par să nu înțeleagă importanța vitală a câtorva secunde: aproape jumătate din apelurile făcute, în 2016, la numărul unic de urgență 112 au fost false! Aproape 16.000 de oameni au fost prinși și sancționați, cei mai mulți dintre ei provenind din județul Teleorman. Totuși, Covasna este pe primul loc la apeluri false.
Teoretic, stăm bine: eurobarometrele Comisiei Europene arată că România a făcut progrese remarcabile în administrarea şi dezvoltarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă şi se află pe primele locuri în ceea ce priveşte informarea şi educarea populaţiei în UE. Practic însă, românii continuă să nu ia în serios apelurile la 112. Statistica realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) arată că, în 2016, la numărul unic de urgenţă 112 au fost primite şi tratate peste 14,6 milioane de apeluri. Dintre acestea, 58,57% au fost false! Trendul continuă și în ianuarie 2017, aproape 54% din cele 1,2 milioane de apeluri primite nu au avut corespondent în realitate.
Din punct de vedere al apelurilor false, anul trecut, judeţele Covasna, Mureş și Gorj sunt pe primele locuri. O parte dintre „glumeți” au fost prinși. Este vorba despre exact 15.847 de români care au fost sancţionaţi pentru apelurile false făcute la numărul unic de urgență. Cele mai multe sancţiuni au fost date în Teleorman, Bucureşti şi Prahova, amenzile fiind cuprinse între 500 și 1.000 de lei. Vestea bună ar fi că, în urma campaniilor de educare şi informare desfăşurate de STS, numărul de apeluri false a scăzut în ultimii ani cu aproximativ 30 de procente…
Numărul pan-european de urgenţă 112 a fost creat în 1991. În aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în toată România. Numărul unic pentru apeluri de urgenţă trebuie folosit doar când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de urgenţă, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…