Categories: Primăria Timişoara

S-a renuntat la blocul de 10 etaje de langa Primaria Timisoara!

E oficial: proiectul de transformare a vechiului liceu evreiesc într-un ansamblu modern, cu parcare, birouri și hotel, a fost tras pe dreapta. Dezvoltatorul imobiliar a solicitat anularea evaluării documentației depuse la Primăria Timișoara la jumătatea lunii ianuarie.

La jumătatea lunii ianuarie, la Primăria Timișoara a fost depusă o intenție de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru „construire clădire cu funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative, de administrare a afacerilor financiar-bancare, comerciale (terțiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat” pe Bd. Mihai Eminescu nr. 2 – Bd. C. D. Loga nr. 3. Este vorba despre fostul liceul de arte plastice, beneficiarul lucrării fiind, conform documentației care a ajuns la PMT, „Fundaţia Caritatea. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România. Cultul Mozaic”. Proiectul poartă semnăturile a doi reputați arhitecți timișoreni, Ioan Andreescu și Vlad Gaivoronschi. „Clădirile liceul israelit şi internatul sunt modeste din punct de vedere al vechimii, reprezentativităţii clădirilor, tradiţiei unităţii de învăţămant, importanţei plasticii arhitecturale şi îndeosebi a semnificaţie de reper urban”, scrie în memoriul de prezentare.

„Ansamblul propus va cuprinde locuinţe colective, birouri şi servicii, funcţiuni comerciale, precum şi un hotel. În ceea ce priveşte configurarea ţesutului construit, se propune preluarea aliniamentelor stradale şi construcţia unui monobloc masiv care să ajungă până la limita maximă acceptată pentru procentul de ocupare a terenului (…) Conceptul propus urmăreşte construcţia unui monobloc de regim P+Mezanin, deschis complet la nivelul parter faţă de spaţiile publcie adiacente. Din acest plan liber (…) se realizează circulaţiile verticale către cele trei niveluri inferioare de parcare (parcaj public, parcaj rezidenţial şi parcaj comercial) şi către nivelurile superioare, care vor adăposti spaţii pentru cazare, locuinţe colective şi birouri”, scrie în același document. Regimul maxim de înălțime în partea de sud-est a parcelei este P+10.

Primarul Nicolae Robu se declara de acord cu un astfel de proiect. „Este o idee foarte bună. Nu contează că este un bloc de zece etaje lângă primărie. În toată lumea este așa, doar la noi sunt niște clișee care nu au nicio legătură cu normele de urbanism. Să ne uităm în Paris, în Viena sau New York. Cea mai veche catedrală din New York este «străjuită» de doi zgârie-nori din sticlă. Totul poate fi făcut, dacă arhitecții sunt buni (…) Eu aș agrea această variantă. Are și verdeață, are și parcare subterană, păstrează un colț dedicat Grupului Sigma, păstrează un colț care va fi in memoriam pentru liceul evreiesc”, declara edilul. Pare să fi fost însă singura reacție favorabilă. Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș, condus de același Vlad Gaivoronschi, și-a manifestat „dezaprobarea în ceea ce privește neexercitarea dreptului de preemțiune de Primăria Municipiului Timișoara referitor la terenul pe care se află Liceul de Artă și Inspectoratul Județean, precum și asupra contractului de parteneriat dintre aceasta și Fundația Caritatea”, iar Direcția Județeană de Cultură a anunțat că nu există nicio solicitare de demolare a vechiului ansamblu. CL Timișoara a decis, la finele lui octombrie 2016, că nu-și va exercita dreptul de preemțiune pentru aceste imobile, pentru care proprietarul cerea 5 milioane de lei.

Între timp, la Primăria Timișoara a ajuns o solicitare oficială de retragere a proiectului. „În data de 16 ianuarie a fost înregistrată pentru consultare publică documentația (…) solicitând avizul Comisiei Tehnice și de Amenajare a Teritoriului a Primăriei Municipiului Timișoara în vederea obținerii avizului de inițiere pentru obiectivul «Mixed Use – Zona Centrală Timișoara». Prin prezenta solicităm anularea procedurii de evaluare a documentației depuse, pentru a studia și alte soluții, alternative la cea propusă, urmând să revenim cu o nouă cerere pentru avizde inițiere Comisie Tehnică și de Amenajare a Teritoriului”, se precizează în adresa înregistrată pe 13 februarie la PMT și trimisă de SC Studium Green, un dezvoltator imobiliar din Cluj-Napoca.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

37 de minute ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

O oră ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

3 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

4 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

14 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

15 ore ago