Categories: Primăria Timişoara

CFR vrea sa dubleze liniile ferate din Timisoara. Primaria va face unele pasaje

Introducerea în subteran a șinelor care traversează Timișoara mai are de așteptat. CFR are în plan, în viitorul apropiat, un program de dublare a liniilor de cale ferată, lucrare care se va face, măcar parțial, pe bani europeni. Primele discuții cu administrația locală au avut loc deja.

Primarul Nicolae Robu anunță o importantă investiție a CFR la Timișoara. „Am discutat cu proiectanții angajați de CFR pentru extinderea liniei ferate actuale cu încă una, deci dublarea ei. În ceea ce ne privește, este important cum se va face lucrul acesta. Cel mai important este cum vor fi gestionate intersecțiile cu străzile care traversează linia de cale ferată. Am convenit asupra unor soluții care sunt foarte bune pentru Timișoara. CFR face tot ceea ce poate până la nivelul maxim al fondurilor pe care CFR le poate obține și eu m-am oferit să facem și cu bani de la bugetul local. Nu facem lucruri care la anul să fie desființate”, a explicat edilul. Robu, care susține de mai multă vreme că liniile ar trebui duse în subteran, iar în locul lui ar trebui amenajat un bulevard pe modelului El Diagonal în Barcelona, nu renunță la idee, dar spune că aceasta este una cu bătaie foarte lungă. Nici intenția CFR de dublare a liniilor nu are un termen. „Nu știu exact de unde va începe, dar în orice caz va fi dublată pe toată porțiunea de traversare a Timișoarei. Așa cum am spus de la bun început, introducerea în subteran a liniilor de cale ferată este un proiect de perspectivă. Dublarea liniei se va face în perioada următoare, CFR vizează pe reorientarea unor fonduri europene, care erau destinate pentru ceva și nu pot fi folosite, înspre proiectul lor. Cei de la CFR au spus că au certitudinea unei finanțări europene de un anumit nivel. CFR nu poate să stea pe loc. Eu am spus de la bun început că într-o bună zi, nu știu când, nu primăria, dar cineva va duce liniile în subteran”, mai spune Robu.

Primăria va investi, la rândul ei, în acest proiect. Totul, în numele bunei dezvoltări a orașului. „Unele pasaje o să le facem noi. O să vedem, din estimările de cost ale proiectanților CFR, cu ocazia elaborării studiului de fezabilitate, pe care pasaje sau «subpasaje» le face CFR în cadrul acestui proiect și pe care le vom face noi. Cele pe care le avem rămân așa cum sunt, dar noi vom face Solventul, este un lucru stabilit, mergem mai departe cu proiectul. Ei sunt în faza finală a studiului de fezabilitate, noi ne-am întrunit de fapt în Comisia de Circulație, să analizăm, din punct de vedere al traficului din Timișoara, ce impact are proiectul lor și să le dăm în final avizul”, a declarat edilul șef.

În 2015, primăria a întocmit un studiu de prefezabilitate pentru „reconfigurarea traseului de cale ferată pe teritoriul municipiului Timişoara prin introducerea liniilor CF în subteran”. „Calea ferată ce traversează municipiul foarte aproape de zona centrală constituie o barieră care împiedică dezvoltarea acestuia (…), un obstacol major care afectează în foarte mare măsură continuitatea reţelei stradale rutiere prin limitarea numărului de trasee rutiere de legătură între zona de Nord şi zona de Sud a municipiului. În acelaşi timp, există suprafeţe mari din zonele de interes major ale municipiului care sunt ocupate de dotări şi infrastructură care aparţin Căilor Ferate Române. Datorită acestor aspecte, este necesară coborârea liniei de CF în subteran. Proiectul prin care calea ferată va fi coborâtă în subteran, iar spaţiul de teren va fi eliberat şi redat traficului auto, rezolvă situaţia actuală din Timişoara, cu traficul aglomerat şi locuri de parcare puţine”, afirmau reprezentanţii primăriei. Consilierii locali au votat, la vremea respectivă, o variantă care presupunea construirea unui tunel de peste 10 kilometri.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

„Găinar” prins, după mai multe „lovituri”

Miercuri, polițiștii Secției 4 Urbane Timișoara sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă…

47 de minute ago

Horticultura primește gestiunea ștrandului Termal pe cinci ani de zile

Consiliul Local Timișoara a acordat, joi, ștrandul Termal celor de la societatea Horticultura, care aparține…

O oră ago

CJ Timiș lansează pregătirea dosarului pentru obținerea titlului de Regiune gastronomică europeană pentru Banat

Consiliul Județean Timiș dorește obținerea titlului de ”Regiune gastronomică europeană” în anul 2028. Instituția a…

2 ore ago

Lupta electorală se ascute. PSD acuză USR și Alianța Dreapta Unită că susțin penalii în funcții publice

Lansarea candidatului la funcția de primar al comunei Satchinez a oferit posibilitatea celor de la…

2 ore ago

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

4 ore ago