Categories: Social

Ignaz Bernhard Fischer, o viata ca-n filme: deportat la 18 ani, decorat la 90

La 18 ani, ar fi trebuit să dea examen la franceză și latină. A fost însă smuls din confortul căminului său și a ajuns să îndure iadul în Uniunea Sovietică. Ignaz Bernhard Fischer are acum 90 de ani și și-a dedicat viața sprijinirii camarazilor săi de suferință. Vineri, el a fost decorat, la Timișoara, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit, la finele anului 2016, lui Ignaz Bernhard Fischer, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deportaţi din România în URSS, cu prilejul aniversării a 90 de ani, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler. Distincția i-a revenit acestuia „în semn de deosebită apreciere pentru înalta sa ţinută morală, pentru demnitatea şi curajul cu care a militat, de-a lungul timpului, pentru libertate şi democraţie, pentru eforturile pe care le-a făcut, în numele Asociaţiei Foştilor Deportaţi din România în URSS”. Vineri. nonagenarul a primit, la Timișoara, distincția, din mâna lui Sergiu Nistor, consilier al președintelui Klaus Iohannis. „Sunt onorat că am primit acest ordin. Sunt convins că, prin acest gest, președintele Klaus Iohannis nu a vrut numai să mă onoreze pe mine personal, ci pe toți cei care am fost deportați în URSS și mai ales pe acei care acolo și-au găsit mormântul. După cinci ani de suferință am venit în țară. Dar ce m-a așteptat aici? Patru decenii de tăcere. Nu am avut voie să scriem sau să vorbim despre suferințele noastre. La două luni după Revoluție am întemeiat asociația. Singura satisfacție a fost să putem ajuta oamenii. Ajutăm oamenii în continuare, până când Dumnezeu ne cheamă în lumea de dincolo”, a declarat, emoționat, Ignaz Bernhard Fischer.

Ignaz Bernhard Fischer s-a născut pe 2 octombrie 1926, în Bacova, județul Timiș-Torontal, într-o familie de șvabi bănățeni. A urmat școala primară în satul natal, apoi Liceul Banatia din Timișoara. În ianuarie 1945 a fost deportat în Uniunea Sovietică și, patru ani mai târziu, s-a întors în țară, unde a început să studieze Teologia. Este unul dintre membrii fondatori ai Asociației Foștilor Deportați din România în URSS. Deși are 90 de ani, merge de două ori pe săptămână să-și ajute camarazii, cât de mult poate. „Am căutat ca fiecare deportat să-și primească drepturile. În ‘90 s-a făcut dreptate, noi suntem foarte recunoscători statului român. Niciun ban, nici aurul, nimic nu poate compensa ce am pățit noi în cei cinci ani cât am fost deportați. Așa a fost să fie. Am fost flămânzi, am îndurat frigul, am muncit din greu. N-am avut o profesie, nu am putut să fac nimic, ne-au pus la munca de jos… Aveam 18 ani. În 15 ianuarie ar fi trebuit să am examen la franceză și latină, în 14 ianuarie m-au luat. Erau deportați cam 80.000 de nemți din România, din Banat cam 35.000. 20% au murit acolo. În 1990 mai eram 8.000 în Timișoara. Acum mai suntem sub 500”, a povestit nonagenarul.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

O oră ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

2 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

2 ore ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

2 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

2 ore ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

3 ore ago