Categories: Timp liber

Nicu Covaci, cadou la 70 de ani de viata si 55 de ani de Phoenix: concert de 20.000 de euro la Timisoara

Trupa Phoenix aniversează, la Timișoara, 55 de ani la înființare. Liderul ei, Nicu Covaci, a împlinit de curând 70 de ani, așa că, pe 2 iunie, va fi concert dublu aniversar. Primăria Timișoara îi face un cadou și dă 90.000 de lei pentru acest eveniment.

Anul 2017 înseamnă două evenimente majore pentru Phoenix: 70 de ani împliniți, în aprilie, de Nicu Covaci și 55 de ani de când s-a înființat trupa. Se întâmpla în 1961, când Nicu Covaci şi Bela Kamocsa au pus bazele unei formaţii după modelul The Shadows. Un an mai târziu, au înființat trupa Sfinţii, ca parte a brigăzii artistice de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 2. Au redenumit-o Phoenix, ca să nu aibă probleme cu autoritățile, iar prima compoziţie proprie a fost „Ştiu că mă iubeşti şi tu”, înregistrată la radio în 1964. De atunci, peste 40 de muzicieni au făcut parte din formaţia Phoenix, centrată mereu în jurul aceluiași Nicu Covaci. Sunt celebre și le fredonează mulți români, de vârste dintre cele mai diferite, piese precum „Vremuri”, „Fata Verde”, „Andrii Popa”, „Strunga”, „Canarul”, „Mugur de fluier”, „Mica ţiganiadă” sau „Nunta”.

Concertul de la Timișoara este programat pe 2 iunie, de la ora 19, în Piața Libertății. Vor cânta în deschidere A.L.L. Friends Band și Vest Phoenix Cover, iar invitații serii sunt Moni Bordeianu, Bogdan Bradu, Bogdan Munteniţa, Valeriu Sepi şi Titi Dragomir. Evenimentul costă 90.000 de lei, bani de la bugetul local, fiind inclus pe agenda culturală votată luna trecută de consilierii locali. Primarul Nicolae Robu este un fan declarat al trupei conduse de Nicu Covaci, care, în decembrie 2012, a celebrat la Timișoara și împlinirea a 50 de ani de la înființare. De altfel, Phoenix a cântat în orașul de pe Bega aproape în fiecare an de când Robu a devenit edil-șef. Ultima dată s-a întâmplat în decembrie 2016, la Târgul de Crăciun.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

38 de minute ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

5 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

5 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

6 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

7 ore ago