Parcul Central devine gradina vieneza. Dureaza un an si costa 1,7 milioane de euro

Parcul Central va intra în șantier. Contractul pentru reabilitarea acestuia a fost semnat la un an de la lansarea licitației, la un preț la jumătate față de cel estimat. Va dura 12 luni și, foarte important, nu va fi tăiat niciun arbore. Nu se știe totuși când vor începe lucrările care vor aduce Viena mai aproape de Timișoara.

Primăria Timișoara a semnat contractul pentru „modernizarea Parcului Scudier (Central)”, lucrarea fiind adjudecată de asocierea Lovrintim SRL – Rogera Prest Com. Licitația a fost lansată în mai 2016, cu trei oferte. Valoarea estimată la vremea respectivă era de 13,9 milioane de lei. Cele două firme cu care a semnat primăria contractul au oferit un preț de 7,78 milioane de lei, adică ceva mai mult de jumătate din cel estimat de PMT. Lovrintim este firma care a refăcut Parcul Pădurice, iar Rogera Prest Com aparține familiei unui fost șef de cabinet al liberalului Ben-Oni Ardelean. Primăria le-a atribuit lucrarea încă din vara anului trecut, dar rezultatul nu a putut fi validat din cauza contestațiilor. În septembrie 2016, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a obligat PMT să reevalueze și ofertele respinse inițial, anulând rezultatul procedurii. Acum lucrurile sunt, în sfârșit, clare. „După finalizarea tuturor contestațiilor în instanță, se va putea da ordinul de începere pentru execuția lucrărilor de reabilitare completă a acestui parc. Noua amenajare, de inspirație vieneză, va cuprinde pe de o parte investiții în infrastructură (alei, iluminat public, placări cu piatră naturală, sistem de aspersație etc.), elemente care să pună în valoare monumentele și statuile existente în parc, dar si elemente de interes peisagistic, care să-l facă foarte atractiv pentru timișoreni și turiști”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

Prin aerisirea spațiului de sub arbori, toaletări de elagare și extragerea subarboretului care va fi transplantat, creăm peluze extinse (…) Fondul verde al parcului se va îmbunătăți cu noi specii de rășinoase și foioase și vor fi introduse exemplare de arbori deosebiți (…) Printre obiectivele noi care apar în parc am avut în vedere realizarea unui foișor de muzică destinat evenimentelor culturale, în special a concertelor orchestrale în aer liber, o structură de piatră și lemn cu acoperiș verde patinat, armonizată stilului de amenajare (…) Se vor crea două gradene verzi în lateralele scărilor dinspre Podul Traian, iar între cele două scări se va crea o gradenă tip amfiteatru cu trei niveluri de ședere. (proiectul scos la licitație)

Modernizarea Parcului Scudier (Central) presupune reabilitarea a peste 11.600 de metri pătrați de alei și platforme, a jardinierelor, a coloanelor de intrare în parc și a zonei șahiștilor, reconstrucția treptelor de acces, construirea unui sistem de irigare, refacerea infrastructurii, cu înlocuirea branșamentelor de apă și a conductelor, cumpărarea de arbori, plante perene, trandafiri, gard viu, gazon și mobilier. În noiembrie 2013, primăria a vrut să știe dacă timișorenii preferă parc vienez sau grădină englezească. Majoritatea celor 2.195 votanți au preferat grădinile Palatului Schönbrunn ca sursă de inspirație. Durata estimată de execuție este de 12 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor. Mai există un detaliu extrem de important. „Nu vor exista extrageri sau defrișări, arborii existenți în Parcul Central fiind în mare parte unii extrem de valoroși și cu o vârstă venerabilă”, ne-a mai declarat Diaconu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

2 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

3 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

4 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

4 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

5 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

5 ore ago