Categories: Zâmbete amare

Robu, Pirtea si primarii

Războiul din PNL Timiș a ajuns într-o nouă fază, una de altfel previzibilă pentru multă lume care a înțeles cum e cu toanele lui Nicolae Robu. Cu toate că, după ce a ajuns președinte în urma unor alegeri în care a fost și jucător, și arbitru, Nicolae Robu a promis că va fi iertător și unificator, nu s-a ținut de cuvânt. De altfel, doar mega-naivii puteau să creadă în vorbele unuia care „uită” tot mai des azi ceea ce spunea ieri. Astfel, nu doar că n-a încercat niciun fel de armistițiu în filială, dar Robu a demarat mai multe acțiuni vindicative împotriva celor care nu i-au pupat bombeul pantofilor.

Fapt de o mare gravitate, dar care spune multe și despre caracter, Robu l-a exclus din funcția de președinte al PNL Dudeștii Noi pe Alin Nica, fostul său contracandidat la șefia PNL. Și alături de Nica, pe toți primarii care n-au înțeles să se ploconească în fața imensului lider. Că e vorba de șefi de organizații care au avut la ultimele alegeri rezultate de două ori mai mari decât Timișoara sau media pe Timiș, nu contează, Robu și-a făcut pohta. Același președinte s-a pus apoi să ducă filiala într-o aventură al cărei deznodământ oricum va fi fatal. Respectiv, a dat ordin ca toți delegații la Congresul PNL să-l voteze pe Cristian Bușoi, după ce a făcut cu acesta un târg dubios prin care ar primi funcția de prim-vicepreședinte național.

În replică la ultimle acțiuni, 22 de primari PNL au decis, zilele trecute, să formeze o platfornmă liberală în interiorul PNL Timiș, prin care vor încerca să mai tempereze excesele dictatoriale ale lui Robu. Mai mult, primarii au anunțat că-l susțin pe Ludovic Orban la președinția PNL. Un demers mai degrabă teoretic, fiindcă ei nu vor avea loc printre delegații partidului din cauza animatoarelor din primărie, dresate de Ionuț Nasleu și Sanda Greblă. Răspunsul lui Robu la acest demers: obișnuitele jigniri și o încercare de a-i da afară din partid pe Nica și primarii din Deta și Sânnicolau Mare. Un derapaj deja prea mare, care a fost blocat în BPJ.

În acest răboi însă a apărut subtil un alt personaj. E vorba de deputatul Marilen Pirtea, prim-vicepreședinte al filialei. Mult mai flexibil și dând dovadă de calități politice, cu toate că e mai nou în „branșă”, Pirtea s-a autopropus ca mediator între Robu și primari. Mai mult, deși se află pe lista lui Bușoi, Pirtea a afirmat că primarii trebuie să se numere printre delegații PNL Timiș la congres. Ceea ce deja e un afront la adresa lui Robu. Evident, acesta din urmă a pus că n-are nevoie de mediere, „unificatorul” afirmând că nu discută cu „mincinoșii”.

Și acum un scenariu cât un coșmar pentru Robu. Unul posibil, dacă nu probabil. Respectiv, Ludovic Orban devine președinte PNL, la urma urmei o normalitate, având în vedere că se bate totuși cu… Bușoi. Credeți că noua conducere a partidului îl va mai lăsa pe Robu să-și continue „opera” de distrugere a filialei? Credeți că membrii Biroului Județean, foarte mulți dintre ei oportuniști, vor mai face zid în jurul lui Robu? Ca să nu mai spun că peste BPJ există un Comitet Județean, din care fac parte și primarii. Nu va trece mult timp și se va constitui o masă critică care se va opune derapajelor megalomanice ale primarului Timișoarei. Masă care deja are mai mult decât un embrion în „platforma liberală” constituită în aceste zile. Moment în care Robu ori va fi invitat să plece, ori va fi forțat. Dacă acest lucru nu se va întâmpla până la alegerile europarlamentare de peste doi ani, în mod cert se va întâmpla după. Ei bine, cine va fi liderul interimar al filialei? Evident că Pirtea, care a știut să aibă o poziție mult mai decentă față de toată lumea, inclusiv vizavi de Orban. Chiar statutar este îndrituit să ajungă în funcția de președinte, din poziția sa de număr doi la această oră. Abia atunci, se va putea spune de o unificare a organizației. Că vor dispărea din peisaj un Alin Popoviciu, Ionuț Nasleu sau Sanda Greblă va fi doar un bonus pentru PNL Timiș.

P.S.1 N-ar fi exlus ca, în cazul victoriei lui Orban, Robu să susțină că a fost de fapt de partea acestuia, declarațiile sale publice fiind doar o „strategie”. Oricum nu-și asumă niciodată vreun eșec.
P.S. 2 Dacă Bușoi va câștiga alegerile, PNL oricum nu prea mai contează. În Timiș nici măcar atât. Și asta fiindcă PNL, cu Bușoi în frunte, va deveni un partid rural votat doar în localitățile cu primari PNL. Or, în Timiș, primarii sunt în cealaltă tabără.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

2 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

4 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

5 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

7 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

12 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

12 ore ago