Categories: Alte sporturi

Sebastian Raducanu candideaza la o funcție de conducere in Federatia Romana de Baschet: Avem nevoie de o lege a sportului clara

Sebastian Răducanu, președintele BC Timba Timișoara, candidează pentru funcție de membru în biroul Federației Române de Baschet, alegerile urmând să aibă loc vineri, 5 mai. Președintele „Urșilor” vorbește deschis despre proiectele sale și despre cum vede viitorul baschetului românesc.

V-ați depus candidatura pentru funcția de membru în Biroul Federal al Federației Române de Baschet. Ce v-a determinat să luați această decizie?
La mine lucrurile au fost clare: mi-am dorit să mă implic, să ajut, așa cum am făcut de multe ori. Nu a fost o decizie grea, pentru că vreau să sprijin și mai mult baschetul, iar din funcția pentru care candidez cred că o pot face. A fost și o decizie legată de Timișoara, dacă pot spune așa, pentru că orașul nostru nu a mai fost reprezentat în forurile de conducere ale Federației Române de Baschet de când regretatul Mircea Albu nu mai se află printre noi. Mi-am trasat câteva idei pe care aș vrea să marșez și sper ca alături de echipa care se va afla la conducerea FRB să aducem baschetul pe un drum mai bun decât cel pe care se află azi.

Aveți o experiență de aproape 10 ani în conducerea echipei BC Timba Timișoara. Cât de tare vă ajută acest lucru?
Când am venit la Timba, echipa se afla în Divizia B, cum se numea atunci, și nu avea mari perspective. Sincer să fiu, era un semiamatorism. Alături de colegii mei, am reușit să construim un proiect cu care astăzi ne putem mândri, în condițiile în care situația noastră financiară nu a fost mereu fericită. Dar, cu bani privați, am reușit să supraviețuim două sezoane în Liga Națională, unde nu cred că ne-am făcut de rușine, dar, poate mai important, am pus bazele unui club solid în care se lucrează profesionist. Evident că toate aceste experiențe îmi sunt de mare folos acum, știu care sunt nevoile la toate nivelurile baschetului românesc. Și când spun asta mă refer și la partea juvenilă, pentru că noi avem și o academie de baschet, Timba Junior, unde ne propunem să descoperim și să creștem jucători pentru Timișoara. Eu, personal, am ajutat mai mulți sportivi care, de exemplu, acum reprezintă România la diferite loturi naționale, pe diferite categorii de vârstă, dar asta e mai puțin important. Cert este că știu care sunt nevoile cluburilor, ale sportivilor și copiilor care vor să joace baschet. Experiența mea cred că poate fi de folos.

Ați amintit de Timișoara, ca oraș. Situația baschetului timișorean nu este cea mai fericită în acest moment. Cum vedeți rezolvarea acestei probleme?
Timișoara este un oraș cu tradiție în baschet, un oraș cu potențial la acest capitol. Ceea ce se întâmplă în baschet, și nu mă refer acum strict la Timișoara, nu are o rezolvare peste noapte. În primul rând, trebuie să existe o legislație coerentă, o lege a sportului foarte clară, care să clarifice modalitățile de finanțare pentru cluburi. De asemenea, se pot aduce modificări Codului Fiscal care să dea o anumită autonomie autorităților locale în vederea sprijinirii investitorilor privați din sport. La rândul lor, autoritățile ar putea să se implice mult mai serios pentru a susține sportul de performanță, dar pentru asta au nevoie de legi clare. După ce vom avea aceaste acte normative, cred că trebuie să ne concentrăm serios pe sectorul juvenil, pe dezvoltarea acestuia și pe o educație sănătoasă a copiilor care vor să practice acest sport. Timișoara, că tot aminteam de ea, are multe școli de baschet, Timba Junior, Vest Activ, New Generation, MP Sport, Jump, academia SCM-ului, și altele. Deci potențial de dezvoltare durabilă ar fi, iar acolo trebuie să ne aplecăm, cum spuneam, la modul cel mai serios. Cred că aș putea da o mână de ajutor din funcția pentru care candidez.

Investiți în baschet de ani buni. Care este satisfacția unui om care își investește banii personali într-un sport care, din păcate, nu aduce profit?
Eu nu rezum totul la bani, nu banii sunt cei mai importanți. Există și alte lucruri, poate mai importante decât banii, care ne aduc satisfacții. Baschetul, pentru mine, este mai mult decât o pasiune, este un mod de viață și am o satisfacție imensă după fiecare victorie, mă bucur când lumea din sală este fericită, când vede un meci spectaculos… Sunt lucruri care aduc bucurii ce nu pot fi comparate cu nimic. O mare bucurie, și realizare de asemenea, pentru baschetul românesc este co-organizarea Eurobasket 2017 la Cluj, în luna august a acestui an. Acest lucru înseamnă foarte mult pentru sportul românesc în general, nu doar pentru baschet. Iar o astfel de bucurie nu poate fi cumpărată cu bani.

Share
Published by
Alin Toader

Recent Posts

“Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş

Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor…

O oră ago

Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”

Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel…

2 ore ago

Primarul Fritz vrea acțiunile deținute de Fondul Proprietatea la Aeroportul Internațional Timișoara

Municipiul Timișoara își propune să negocieze achiziționarea acțiunilor private ale Aeroportului  „Traian Vuia”, respectiv pachetul…

2 ore ago

Program de sărbători, la Piața Volantă Stadion din Timișoara

Societatea Piețe S.A. Timișoara anunţă că vine în sprijinul producătorilor și timișorenilor în perioada sărbătorilor…

2 ore ago

Lovitură de teatru! PSD se retrage de la masa discuţiilor privind noua guvernare. Va vota însă un guvern de dreapta

Marcel Ciolacu a anunțat joi că PSD se retrage “cu demnitate” din coaliție, dar va…

2 ore ago

Județul Timiș este peste nivelul național la serviciile de alimentare cu apă și cu canalizare

Fondurile europene, mai ales cele accesate de Aquatim, au ajutat enorm la implementarea de proiecte…

3 ore ago