Timisoara mai sta dupa PUG! Se lucreaza de sapte ani, iar acum Robu cere… versatilitate

Timișoara nu va avea încă un nou Plan Urbanistic General. Cel vechi a fost prelungit din nou, în ultimul plen al CL, până cel târziu la 30 decembrie 2018. La noul PUG se lucrează, teoretic, de șapte ani! Primarul Nicolae Robu le cere acum proiectanților mai multă… versatilitate.

Contractul pentru întocmirea noului Plan Urbanistic General al Timișoarei a fost semnat în octombrie 2010. El a fost semnat de o asociere condusă de Planwerk SRL din Cluj, celelalte două firme fiind Vitamin Arhitects din Timișoara și IHS România din București. Suma: 450.000 de euro. PUG-ul este documentul care stabilește condițiile în care se poate construi în oraș, delimitează zonele cu restricții și cele protejate, direcțiile privind organizarea și dezvoltarea căilor de comunicație, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii edilitare, regimul proprietății imobiliare și circulația juridică a terenurilor. Va fi obligatorie apoi aprobarea și a unui regulament local de urbanism. În ultimul plen al CL Timișoara, consilierii locali au aprobat prelungirea actualului PUG, valabil din 2002, până la 30 decembrie 2018. În acest moment, viitor plan urbanistic se află în faza avizării. Viceprimarul Dan Diaconu explică: „Procedura se va încheia după avizarea de către ministerele de resort, în etapa a patra, a variantei finale a documentaţiei, completate cu observaţiile menţionate în avize. Acest document va fi supus dezbaterii publice şi ulterior însuşit prin hotărâre de consiliu local. O astfel de documentaţie propune strategii clare, deci este o operaţiune de durată, care necesită o analiză de detaliu şi parcurgerea tuturor paşilor legali. Etapa de avizare a PUG este consumatoare de timp”.

Primarul Nicolae Robu spune, la rândul lui, că nu este nimic neobișnuit ca elaborarea unui astfel de document să dureze atât de mult. „Am cerut, deși proiectul de avizare este deja la ministere și au fost obținute câteva avize, să se mai facă o dezbatere pe acest document, una cu arhitecți, dar nu cu arhitecți teoreticieni, ci cu arhitecți implicați în proiecte de dezvoltare urbană în Timișoara, cu investitori și, evident, cu alți specialiști. Vrem să avem garanția că nu vom ajunge la un PUG care să restricționeze dezvoltarea orașului. Odată intrat în vigoare, Planul Urbanistic General nu mai poate fi încălcat. Și atunci, dacă se vine cu scheme foarte rigide, ne trezim peste cinci sau șapte ani, că nu putem răspunde nevoilor venite din viața reală”, susține edilul.

Robu afirmă că nu vrea ca la Timișoara să se repete unele situații de la Cluj-Napoca, unde există un nou PUG, care este foarte strict. „Mi s-a spus, nu știu dacă e adevărat sau nu, că, în Cluj, foarte multe lucruri care trebuie făcute acum nu mai pot fi făcute din cauza restricțiilor din PUG. Nu vreau să ajungem într-o astfel de situație, deși cuvântul de ordine pe care l-am dat în 2012, de îndată ce am devenit primar, a fost versatilitate. Vreau reguli foarte stricte în anumite privințe, dar vreau și versatilitate, ca să nu ținem orașul blocat”, a mai spus edilul. PUG-ul Clujului a intrat în vigoare în vara anului 2016, iar firma Planwerk este una dintre cele care au lucrat la realizarea lui. A costat aproximativ 630.000 de euro și a născut o mulțime de controverse. „PUG-ul are multe aberaţii pentru că hărţile au fost făcute fără a studia realitatea din teren. Există foarte multe parcele care nu se regăsesc pentru că nu s-au documentat corect cei care au făcut lucrarea. O să vedeţi că după ce va fi adoptat, PUG-ul va genera o adevărată avalanşă de procese pentru că va fi ușor contestabil. De fapt asta s-a şi urmărit! Fiecare birou mare de arhitectură a urmărit să obţină o reglementare mai bună unde are în derulare proiecte”, declara un arhitect clujean pentru presa locală.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

2 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

2 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

4 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

4 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

5 ore ago

Descoperă noua tendință de shopping cu haine și accesorii de probă!

Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…

7 ore ago