Vorbim de stadioane de zeci de mii de locuri și sală de 16.000 de locuri, dar ce facem dacă am avea așa ceva? Fiindcă se vede treaba că în Timișoara, oraș cu pretenții europene, nu poți organiza un eveniment cu 14-15.000 de oameni, așa cum a fost meciul de luni între Poli și UTA. Zile de-a rândul, timișorenii au fost chemați să susțină echipa în eternul derby cu rivala de pe Mureș. Și timișorenii au ascultat acest îndemn, mulți achiziționându-și bilete din timp. Au venit la meci pregătiți ca pentru o mare sărbătoare, însoțiți de copii, soții, iubite etc. Evident, când ai tichet cumpărat de ceva timp, nu te duci la stadion cu o oră înainte. Te duci cu 15-20 de minute înainte de primul fluier, ca pe un stadion cu minime pretenții de civilizație.
Stupoare însă la stadion! În partea dinspre Tribuna I erau deschise doar două porți, în fața cărora s-a creat o coadă de zeci de metri și una ceva mai scurtă. Și nu șir indian, ci câte trei-patru oameni pe rând. Mai mult, una dintre porți era rezervată doar pentru Tribuna 0. De altfel, unii, văzând coada mai scurtă de acolo, s-au dus la acea poartă, dar au fost trimiși înapoi chiar la intrare. Nu mai vorbesc aici de cozile la bilete, dar asta e altă poveste, dacă nu și-au luat din timp.
Printre multe vociferări și nervi întinși la maximum, unii încercau să ia partea organizatorilor, cum că n-au fost pregătiți de o asemenea afluență. Fals. Se știa sau ar fi trebuit să se știe că s-au cumpărat multe bilete. Nu, aici e vorba de clasica nesimțire și nepăsare ale celor plătiți din ban public. Că muncești sau stai, tot același salariu îl ai. Nu știu cine s-a ocupat de organizarea meciului pe partea de spectatori. Cei de la club sau administratorii stadionului?
Președintele Sorin Drăgoi, primarul Nicolae Robu, șeful stadionului, Romeo Malac, Călin Dobra, șeful lui Malac? Dar a fost o bătaie incredibilă de joc la adresa timișoreanului care și-a plătit biletul. N-o mai spun pe aia cu plătitorul de taxe din care își iau salarii nesimțiții. Putea să se calce lumea în picioare, că pe nesimțiți oricum nu-i interesa. Ei erau preocupați sa dea iama în bufetul și bericica rece de la protocol. La intrare am întrebat un steward de ce nu se deschid mai multe porți, iar acesta mi-a spus c-a fost solicitarea Poliției Locale care n-ar avea mulți oameni în zonă.
Nu știu dacă e adevărat, dar deschid acum o paranteză care ar veni în întîmpinarea acestei supoziții. Pe la ora 15, patronii de localuri din Complexul Studențesc au primit o informare de la Poliția Locală, prin care le era interzisă comercializarea alcoolului, inclusiv bere, până la ora 22,30. O aberație totală și de neînțeles. În țările civilizate se servește bere inclusiv pe stadion. Și aici cine vrea neapărat să se torpileze își cumpără alcool din magazine, dacă în birturi nu se poate. Dar să admitem că e o prevenție. Greu de explicat este de ce-a fost interzisă vânzarea de bere pe terase și în timpul meciului, când lumea era deja la stadion. Numai mintea unui milițian plătit cu mii de lei ca să nu facă nimic putea să nască o asemenea aberație. Ei bine, în loc să asigure ordinea la stadion, polițiștii locali au rămas în Complexul Studențesc, pentru a face controale în localuri. Și eventual pentru a-și ridica sfânta șpagă de la cei care n-au respectat interdicția.
Revin la stadion. Până prin minutul 15 lumea a tot urcat în tribune. Unii, văzând locuri goale, s-au mutat pe acestea. Au urmat cunoscutele momente penibile cu ridicatul oamenilor când au ajuns în tribune și posesorii locurilor în cauză. Și asta nu e totul, cireașa de pe tort a fost la final. După meci iar n-au fost deschise porțile, încă o dovadă de nesimțire crasă și nepăsare. Astfel, la una dintre porți, sute de oameni s-au înghesuit ca să se strecoare printre turnicheți. Doar un noroc incredibil și faptul că timișorenii sunt civilizați a făcut ca acolo să nu se întâmple o ambuscadă, accidente și chiar o tragedie. Concluzie. Domnilor Robu, Drăgoi, Dobra, Malac, Cojan etc., nu mai chemați lumea la meci dacă nu puteți asigura condiții cât de cât civilizate. Nu cer ca în Europa, dar măcar așa, cât în Burundi. Fiindcă fiți sigur că acolo sunt create mai multe condiții decât în Capitala Culturală Europeană. Poate și fiindcă, cât or fi ei de tribali, nu sunt atât de nesimțiți. Oricum, ați reușit și de această dată să transformați o sărbătoare a fotbalului într-o imensă batjocură la adresa timișorenilor.
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…