Categories: Klaus Vaterland

Cinci ani de mandat Robu. Daca nu sunteti in stare sa finantati Poli, inchideti sandramaua!

Iulie 2017. Se împlinesc cinci ani de când Poli Timișoara a renăscut de pe meleaguri recășene. Artizanul acestei frumoase transformări a fost primarul proaspăt ales al Timișoarei, liberalul Nicolae Robu. Ca să uităm de cearta infantilă pornită cu galeria alb-violetă (care își dorea o finanțare publică, dar pe o altă structură sportivă), nouă, celor câteva sute de suporteri ACS Poli, primarul patron de echipă ne-a promis că Poli a lui va fi Cea Mai Poli Dintre Toate Poli (CMPDTP), că nu va cânta cocoșul de multe ori că Poli a lui va deveni campioană, că Poli a lui va scoate din nou capul în Europa și va umple de mândrie timișoreanul cu poftă de fotbal. Nu a fost așa din mai multe motive, iar Nicolae Robu are alibiul interdicției venită de la Camera de Conturi Timiș în privința finanțării echipei ACS din bani publici. Doi ani nu s-au mai băgat bani în echipă. Echipa părea a nimănui, lipsa banilor și regulamentele federale au făcut ca în ultima ediție de campionat ACS Poli să fie penalizată cu 14 puncte. Cu toate acestea, echipa a scăpat de retrogradare, iar o ordonață de urgență a Guvernului Grindeanu a reaprins speranța la echipă.

Iulie 2017. Au trecut două luni de când premierul timișorean Sorin Grindeanu și-a împlinit destinul. Așa a fost să fie ca Sorin Grindeanu să fie dus câteva luni la guvern pentru a produce realizarea vieții dumnealui. A dat un act legislativ de pe urma căruia Primăria Timișoara și CJ Timiș puteau face ce alte entități administrative din țară, conduse de pesediști, făceau de când lumea, adică pompau bani în sportul din București și de la periferia capitalei. La Timișoara, multă lume era fericită că din bugetul adunat de la populație se poate ridica o echipă de fotbal. Multă lume nu era fericită pentru lucrul ăsta, dar asta nu mai contează. Cei de la club s-au pus pe treabă. Au adus jucători liberi de contract, au ridicat pragul salarial de la 2.000 de euro la maximum 8.000, au reaprins speranțele ălora care numărau anii de când li s-a promis o Poli Cea Mai Poli Dintre Toate Poli, campioană a României la fotbal.

Iulie 2017. Doar la Timișoara lumea părea fericită. În țară era plictiseală. Lumea nu înțelegea de ce ar trebui să se bucure de o ordonanță de urgență care le dădea voie să facă ceea ce au făcut și până acum, fără jenă, fără dureri de cap, așa pur și simplu. Dar la Timișoara apele au început să curgă râuri pe juriștii primăriei și pe edilul Nicolae Robu. De ce? Păi guvernul nu a dat norme metodologice pentru Ordonanța Grindeanu. Amuzat de ce energii se degajă la Timișoara pe tema asta, ministrul Sportului a spus că nu e stres, că ordonanța se poate aplica fără norme metodologice, așa cum toate primăriile din Ilfov făceau până acum și vor face și de acum înainte, fără să audă de ordonanța lui Grindeanu sau poate chiar de politicianul Sorin Grindeanu.

Iulie 2017. Uzi de atâtea ape pe ei, juriștii primăriei și edilul au zis că nu e în regulă și au cerut lămuriri și de la Finanțe. Pe scurt. Ei au vrut să știe dacă cluburile care au datorii la stat pot fi finanțate de Primărie. Legea 69, modificată de Ordonanța lui Grindeanu, nu zice așa ceva, doar o altă lege, nr. 350, cea cu finanțările pe proiecte. Dar dacă e ca la legea 350 și la legea 69?, s-au întrebat, uzi leoarcă, juriștii primăriei și edilul. La ora la care am redactat acest material nu a venit încă răspunsul Ministerului de Finanțe, dar anul ăsta s-ar putea să apară. Până atunci, Poli Timișoara nu va putea fi finanțată, să fie clar!, a spus, fudul, Nicolae Robu. Omul are și dumnealui o vârstă, nu știu dacă mai stă un mandat la Primăria Timișoara și mă întreb când o face pe Poli a lui Cea Mai Poli Dintre Toate Poli? Au trecut cinci ani și Nicolae Robu a făcut în orașul ăsta din toate câte mai puțin sau mai mult: pasaje, capitală culturală etc. Pentru fotbal nu a reușit să facă nimic, deși în 2012, ca mare polist, era recomandat ca edilul mare speranță pentru microbiștii de pe Bega.

Iulie 2017. Poate că Nicolae Robu va primi, totuși, un răspuns de la Ministerul de Finanțe în privința finanțării. Nu era obligat să întrebe, de vreme ce în lege nu zice că nu e voie, dar bine că a întrebat, ca nu cumva să câștigăm prea repede campionatul ăla de fotbal. Sincer, mă gândesc că și dacă răspunsul primit de la Finanțe va fi unul pozitiv, juriștii ăia uzi ai primăriei și edilul Robu vor reveni cu o scrisoare către minister în care vor întreba ferm: „Sigur se poate?”, după care vor mai aștepta jumătate de an clarificarea finală. „Dar sigur, sigur?”, s-ar mai putea întreba Nicolae Robu și juriștii la anul pe vremea asta, înainte de supercupa României, ce-ar urma să se joace între campioana Voluntari și deținătoarea cupei, Concordia Chiajna, și ele echipe bugetare.

Iulie 2017. Știți ce nelămuriri am, d-le primar Robu? Când s-au făcut mânăriile alea cu terenurile de case date la tinerii Timișoarei, oare ați fost la fel de prudent ca și cu fotbalul? Ați întrebat cu juriștii uzi de emoție dacă e voie tinerii să fie și frumoși, și înalți, și bugetari, și liberali? Ori când cu terenurile pentru benzinăria d-lui Tuducan, tot la fel de speriat erați de Curtea de Conturi? Dar când ați trimis fetele din primărie la specializare pe un purcoi de bani la mare, ați întrebat la Finanțe dacă aveți voie să plătiți cazarea cu cină sau numai cu micul dejun, dacă e cu vedere la mare sau la discotecă? Tare mi-e frică că vom apuca să aniversăm 20 de ani de când un individ de București, așa golan cum era el, a făcut pentru fotbalul din Timișoara mai mult decât veți reuși să faceți dumneavoastră în șapte mandate de primar pe Bega. Pe bune acum, dacă nu se poate și nu se poate, închideți șandramaua, nu mai amăgiți atâta lume.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

O oră ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

4 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

4 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

4 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

4 ore ago

Liga 3. Ghiroda, campioana seriei a 7-a, Poli a pierdut din nou cu Bihorul

Liga a 3-a a ajuns la penultima etapă, una care a mai rezolvat din necunoscutele…

6 ore ago