Categories: Politicieni

Culmea plagiatului: Maria Grapini a scris un roman de dragoste cu fragmente de pe Wikipedia

Cum e să scrii un roman de dragoste cu vorbele altuia? Știe Maria Grapini, a cărei istorie de amor, cu tentă autobiografică, nu s-a putut spune decât cu citate Wikipedia și Info Travel Grecia! Romanul europarlamentarului, o culme a plagiatului, a fost girat de președintele Uniunii Scriitorilor, filiala Timișoara, care însă nu-și mai amintește de el.

Ziariștii de la recorder.ro au descoperit că romanul de dragoste cu tentă autobiografică „Viața între scrieri și transcrieri”, semnat de Maria Grapini și publicat în 2012, este, în mare, o colecție de pasaje întregi copiate de pe Wikipedia, forumul Sfatul Bătrânilor și site-ul Info Travel Grecia! Teoretic, e vorba despre o istorie romanțată, trăită de autoare. Practic, spun cei de la recorder.ro, avem de-a face cu o însăilare de citate luate anapoda de pe te miri unde. Toate sunt prezentate însă ca și creații personale. Grapini a luat de pe Internet pasaje întregi despre Aikido, iar un personaj vorbește despre cultura și istoria Greciei, folosind fragmente de pe site-uri cu recomandări turistice.

Cât despre romanul în sine, eroina care aduce mult cu Maria Grapini este Oana Rădulescu, „o recunoscută femeie de afaceri în România și în lume”. Laudele autoarei la adresa ei nu contenesc. Iată o mostră: „Un ropot de aplauze se pornesc imediat după ce Oana încheie discursul. Oana se retrage cu pași eleganți, dar trebuie să revină datorită aplauzelor puternice. Revine, înclină ușor capul, mulțumește încă o dată. Urmează un cocktail cu cele mai alese delicatese de unde nu lipsesc, evident, icrele negre și șampania”. Eroina este o văduvă îndrăgostită de un american, Mark, care are mari probleme cu procurorii americani, fiind acuzat de fapte de corupție. Evident, e nevinovat, precum toți politicienii români anchetați de DNA. Oana îl salvează cu o carte de Arsenie Boca și tehnici de Aikido.

Siroposul roman cu fraze plagiate a fost girat de Cornel Ungureanu. „E cel care mi-a sugerat să scriu. Am susținut mereu evenimentele culturale, săptămânal susțin o carte, iar profesorului Ungureanu mi-a spus: «E păcat să nu scrieți, veniți și vorbiți așa de frumos la lansări, sunteți un politician atipic». Și am îndrăznit să scriu”, a povestit Grapini. Cornel Ungureanu semnează, pe coperta a patra a volumului, o recenzie prin care cheamă publicul să citească „opera” eurodeputatei. Acum, omul de litere încearcă să se distanțeze de roman. „Mi-am pus numele pe o formulă prozastică în care n-am putut să-mi dau seama că unele fraze au fost copiate de pe Internet. Trebuie să recitesc cartea, am citit-o cu niște ani în urmă, nu-mi mai amintesc. Nu se pune problema valorii literare. Doamna Grapini este un om politic care a încercat să evoce și să transcrie o autobiografie”, a declarat Ungureanu, pentru Recorder.ro. Maria Grapini mai are trei cărți, la una având drept coautoare alte două „vârfuri” ale literaturii române, Valentina Pelinel și Monica Tatoiu. Ea a amenințat pe Facebook că nu se lasă, urmând să trimită la tipar un alt volum, „Mărturisiri”, cu o prefață semnată de Mitropolitul Banatului.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

3 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

3 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

4 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

5 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

6 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

7 ore ago