Categories: Economic

Record: aproape 800.000 de pasageri pe Aeroportul Timisoara, in prima jumatate a anului!

Bilanţul traficului aerian desfăşurat pe Aeroportul Internaţional Timişoara în primele şase luni ale anului 2017 arată o creştere spectaculoasă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Toate companiile, cu o singură excepție, au înregistrat creșteri, iar profitul AIT este de patru ori mai mare!

Conform datelor oficiale ale AIT, au fost 764.103 pasageri îmbarcaţi/debarcaţi din Timişoara, cu 63% mai mult decât în 2016! O creştere însemnată de 40% a înregistrat şi numărul de mişcări aeronave, în perioada ianuarie-iunie 2017, respectiv 8.454, faţă de 6.053 în primele şase luni ale anului 2016. Compania aeriană Wizz Air a înregistrat o rată de creştere de 4%, iar compania aeriană Lufthansa, una de 3%. Compania aeriană Tarom a înregistrat o scădere de 23% a numărului de pasageri, în primul rând din cauza renunţării la zborul cu sosire la Timişoara la ora 22.30 şi decolare a doua zi dimineaţa, la ora 6.20. În prima jumătate a anului în curs, un număr considerabil de pasageri, 275.757, au ales să beneficieze de zborurile curselor operate de compania aeriană Ryanair, atât pe ruta internă cu destinaţie – Bucureşti Otopeni, cât şi pe cele internaţionale. Tot în aceeaşi perioadă, 27.621 pasageri au fost îmbarcaţi/debarcaţi pe cursele operate de compania aeriană Blue Air, spre destinaţii interne – Iaşi, Cluj şi Constanţa.

La finalul lunii mai s-a dat startul zborurilor charter de vacanţă cu plecare din Timişoara spre destinaţiile favorite ale locuitorilor din zona de vest a ţării: Antalya – Turcia; insulele greceşti Creta, Santorini, Zakynthos; Palma de Mallorca – Spania; litoralul românesc – Constanţa. Turiştii pot opta pentru destinaţii de vacanţă cu zbor regulat spre Barcelona, pentru Costa Brava, şi spre Valencia, pentru Costa Blanca. Spre celelalte destinaţii cu zbor direct din Timişoara există pe piaţa de turism oferte atractive de tip city-break. Destinaţiile preferate de pasageri au rămas Bucureşti, Munchen, Londra şi Bergamo.

În ceea ce priveşte situaţia economică, în primele şase luni din anul în curs, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, estimăm (la finalizarea raportării semestriale) o creştere a cifrei de afaceri cu 48% şi o creşterea a profitului brut de aproximativ patru ori. „Evoluţia numărului de pasageri se datorează şi creşterii numărului de destinaţii, creşterii frecvenţelor zborurilor operate spre anumite destinaţii, dar mai ales noilor companii aeriene care ne-au devenit parteneri începând din 2016 şi care, datorită tarifelor rezonabile, fac mai accesibilă călătoria cu avionul. Pe de altă parte, apreciem că gradul de atractivitate a regiunii Banat, extinsă şi la alte judeţe vecine, stimulează şi creşterea traficului aerian. Estimăm ca până la finalul anului, numărul de pasageri ce vor ateriza şi decola pe aeroportul din Timişoara să atingă cifra de 1,6 milioane”, a declarat directorul Aeroportului Timişoara, Daniel Idolu. Din octombrie 2017 vor fi introduse şi alte destinaţii noi care vor face posibile legături cu aeroporturi importante din Europa şi Asia, respectiv Frankfurt-Am-Main şi Tel Aviv.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

36 de minute ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

50 de minute ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

O oră ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

2 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

3 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

3 ore ago