ACS Poli va începe ediția 2017/2018 a Ligii I fără să primească vreun ban de la bugetul local. Primăria Timișoara suflă acum și în iaurt și, cu tot cu Ordonanța 38, nu se grăbește să vireze vreo sumă în conturile clubului alb-violet. Se așteaptă acum clarificări de la Ministerul Finanțelor.
Consilierii locali au votat, în ultimul plen, două regulamente legate de banii pentru sport: unul pentru Legea 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate activităţilor nonprofit de interes general, și unul pentru Legea 69/2000, a educaţiei fizice şi sportului, cu modificările şi completările ulterioare. Ambele, în „lumina” Ordonanței 38/2017, dată de Guvernul Grindeanu, pentru a face mai ușoară viața administrațiilor locale care dau bani pentru sport. La Primăria Timișoara însă, lucrurile nu sunt deloc clare. Nicolae Robu spune că nici nu se pune problema, în acest moment, să fie alocat vreun leu pentru ACS Poli. „Trebuie să ne lămurim în privința tuturor condițiilor de finanțare. Am cerut juriștilor și directorului de la Direcția Economică să facă o întâmpinare, o adresă, către Ministerul Finanțelor, ca să clarificăm niște aspecte. Nu am vrea, din nou, din cauza ambiguităților din lege, să fim acuzați că greșim. În Legea 350 scrie că nu pot fi finanțate structuri care au datorii la stat, dar noi acum vorbim de Legea 69, unde nu scrie așa ceva. Noi pe Legea 69 vrem să facem finanțarea, nu pe Legea 350. Juriștii însă spun «dar dacă, peste timp, interpretarea Curții de Conturi sau a altora va fi că acea prevedere din Legea 350 trebuia respectată și pe Legea 69?». Noi vrem să ne lămurim”, ne-a declarat primarul.
În acest moment, Robu este categoric. „Deocamdată nu dăm niciun ban de la bugetul local, până nu ne lămurim. Nu vrem să dăm bani ca să fie plătite datoriile din urmă. Nu știu la ce sumă se ridică acestea, dar vorbim despre un principiu, și dacă e vorba de un leu, tot la fel am face”, mai spune edilul. Liga I începe pe 16 iulie, așa că, până atunci, ACS Poli nu va vedea niciun leu de la bugetul local. Jucătorii își vor primi salariile restante când vrea Liga Profesionistă de Fotbal. „Așteptăm să ne vin primii bani de la LPF, pentru a plăti salariile la zi. Considerăm că este datoria ligii să ne dea. Salariile sunt neplătite de trei luni”, afirmă Nicolae Robu. În rest, la fel ca și până acum, banii ar trebui să vină dn sponsorizări.
Primarul ar mai vrea niște clarificări, legate de procentul de 5% care poate fi alocat pentru sport. Conform edilului, OUG38 nu precizează dacă suma se referă la bugetul consolidat sau numai la veniturile municipalității. „Mie îmi trebuie documente scrise, care să poată fi prezentate organelor de audit și control. Una este să aplicăm 5% din 100 de milioane de euro, alta este să aplicăm 5% la 300 de milioane. Nici asta nu știm singur, sunt doar păreri exprimate”, a conchis primarul Timișoarei. Între timp, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți, alte primării, cum ar fi Bucureștiul Gabrielei Firea sau Voluntariul lui Florentin Pandele, de exemplu, vor continua să dea fără teamă bani grei către cluburile sportive. Întregul text al ordonanței poate fi consultat aici.
La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea…
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…
Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara a găzduit sâmbătă, 16 noiembrie, a XI-a ediție a concursului…
Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a anunțat că va avea program special cu ocazia…
O porțiune din Calea Urseni, care se află în administrarea comunei Giroc, ar urma să…
Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 19 noiembrie – 20 decembrie,…