Din caiac, la pescuit sau… cu ochii după păsări. Aproape 1 milion de euro este valoarea unui proiect româno-sârb care își propune ca, din 2019 încolo, să aducă zeci de mii de turiști care să descopere frumusețile râului Timiș. O treime din bani vor ajunge în județul Timiș.
Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș, Asociația Miltonia, Camera Regională de Comerț și Industrie Pancevo și Centrul de Voluntariat și Mișcarea de Conservare a Naturii Pancevo vor derula, în următoarele 18 luni, un proiect internațional de punere în valoare a râului Timiș. Suma avută la dispoziție până în decembrie 2018 este de aproape un milion de euro. Proiectul Eco Timiș vizează râul Timiș, de la izvoare până la vărsarea în Dunăre.
Cu barca sau caiacul sau la pescuit pe luciul apei. Cu bicicleta pe maluri. Cu cortul, pentru a petrece câteva zile frumoase în mijlocul naturii. Acestea sunt propunerile pe care cele patru asociații vor să le transforme în realitate în următorul an și jumătate, astfel încât, din 2019, râul Timiș să devină un adevărat magnet pentru turiști. Vor fi cumpărate bărci, va fi montat mobilier și, foarte important, aici își vor găsi locul și cei care au o pasiune mai aparte. În lumea civilizată, turismul de „bird watching” / urmărirea păsărilor se adresează unui public nu foarte numeros, dar, în schimb, foarte disciplinat. Pasionații acestui gen petrec ore în șir în natură, filmând sau fotografiind instantanee din viața zburătoarelor. Pentru asta este nevoie de adăposturi speciale, aflate la distanță suficient de mare încât să nu tulbure habitatul păsărilor. Astfel de adăposturi vor fi amplasate și pe malul Timișului.
Suma care va fi alocată județului Timiș este de exact 301.000 euro. Urmează ca, grație unui studiu, să fie stabilite zonele din Timiș care vor fi cuprinse în acest proiect. „Banii vor fi cheltuiţi pentru amenajarea unor trasee de drumeţii si ciclism, pentru montarea de panouri şi bănci, pentru construcţia de foişoare de observare a păsărilor și pentru navigarea cu bărci în zonele unde apa permite acest lucru”, spune Mihai Ritivoiu, președintele Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului. Practic, după finalizarea proiectului, râul Timiș ar trebui să atragă, din 2019, de ambele părți ale graniței, cel puțin 5.000 de turiști pe săptămână. (sursa foto: www.romania-vazuta-din-caiac.ro)
În „Divizia D” Timiș, CSM Lugoj a luptat singură pentru întâietate. 15 meciuri, 15 victorii,…
Asocierea care se ocupă de reabilitarea căii ferate care traversează Timișoara, mai precis Lotul 3,…
Preşedintele USR Timiş, Dominic Fritz, afirmă că accederea Elenei Lasconi în turul II al alegerilor…
Aproape sigur în turul II al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta candidatul extremist Călin Georgescu…
Cam fiecare lider PSD prostea poporul român în felul lui. Iliescu încuraja concluzia că nu…
UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIȘOARA este beneficiar al unui proiect de sprijinire a studenţilor din anii terminali…