Categories: Unde mergem

Corturi si ceaune in curtea Bastionului Theresia. Trei zile de vitejii ca-n Evul Mediu la Timisoara

Corturi tradiționale, iurte, arcași, peregrini și nomazi, ceaune în care se pregătește bogracs. Curtea vechiului Bastion Theresia se transformă, la finele săptămânii, într-un loc de poveste. Vor fi trei zile în care curioșii vor putea vedea cum se trăia, se lupta și se făceau petreceri în vremurile de demult.

Proiectul „Tabăra vitejilor”, pus la cale de Muzeul Național al Banatului, se vrea a fi un adevărat festival artistic și de păstrare a tradițiilor, întins pe trei zile, în perioada 1-3 septembrie. Vor fi spectacole interactive, ateliere și concerte, fiecare cu un anumit specific și având în prim-plan un grup de profesioniști, colaboratori ai MNB.

Pe 1 septembrie, Tabăra Arcașilor (Clubul TM Archery) așteaptă curioșii încă de la amiază. Arcașii vor avea arcuri tradiționale și moderne din lemn, cu săgeți de lemn (model istoric) și săgeți moderne, din carbon. Ei vor face demonstrații de tragere la țintă fixă și mobilă, tragere din genunchi, trick-shot-uri și demonstrații de îndemânare în arta tirului cu arcul. Lecțiile de arc se vor încheia cu un concurs cu diplome și medalii. Sâmbătă, 2 septembrie, gazdă va fi Tabăra Peregrinilor. Menestrelii războinici de la Peregrinii vin însoţiţi de dansatori şi jongleri, care au pregătit pentru oaspeți spectacole interactive, lecții de muzică, dar și de mânuire a armelor vechi, duel scenic sau dansuri istorice. Seara se va încheia cu un spectacol complet de muzică live, dansuri, teatru medieval și folosirea săbiilor de foc. Duminică, 3 septembrie, vine Tabăra Nomazilor, care îi are în prim-plan pe artiștii grupului de reconstituire istorică și păstrare a tradițiilor Losonczy Istvan Baranta și pe invitații lor din Ungaria, Asociația Sfântul Ladislau. Iurta nomazilor, amplasată în curtea Bastionului Theresia, va găzdui războinicii stepei, arme și instrumente muzicale, dar și o bucătărie în care se va găti deliciosul bogracs. După-amiaza vor avea loc lecții interactive de istorie, o prezentare de jocuri pentru copii, îndemânare cu bâte scurte și lungi, bice păstorești, invațare scriere pe răboj, exerciții de concentrare, coordonare, reflex, iar seara este programat un spectacol.

Și încă ceva: pe durata celor trei zile, curtea Bastionului va fi gazda celor trei grupuri, iar membrii grupurilor de reconstituire istorică vor înnopta… în corturile tradiționale amplasate în tabără.

Share
Published by
Ioana Toma

Recent Posts

TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO

Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora…

11 ore ago

Primarul Fritz vrea să discute cu liderii politici soluţii pentru trecerea proiectului privind noile taxe şi impozite

Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor…

13 ore ago

A murit nevinovat într-un accident pe care nu l-a provocat

La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a…

16 ore ago

Prinși în flagrant cu kilograme de „iarbă” la ei

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial…

17 ore ago

Alfred Simonis cere dezbatere cu participarea tuturor părților implicate pe proiectul taxelor și impozitelor locale

Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor…

17 ore ago

Șantierul noului drum de legătură Timișoara – A1 se închide în acest an la 40% din total realizat/FOTO

Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului…

18 ore ago