Categories: Administratie

Peste 1 milion de euro bani europeni, pentru restaurarea bisericii svabesti din Dudestii Noi

Comuna Dudeștii Noi și-a mai trecut în portofoliu un proiect european câștigat. Este vorba despre restaurarea ansamblului arhitectural Biserica Romano-Catolică „Sfântul Vendelin”, în valoare de aproape 7 milioane de lei, din care 5 vor veni de la UE.

Proiectul „Restaurarea și amenajarea peisagistică a ansamblului arhitectural Biserica Romano-Catolică «Sfântul Vendelin»” depus de Primăria Dudeștii Noi, în parteneriat cu Episcopia Romano-Catolică Timișoara, a primit finanțare europeană. Asta, după ce, inițial, anul trecut, fusese respins. El a fost redepus și a fost declarat admis, astfel că a fost semnat acum contractul de finanțare. „Suma totală este de aproape 7 milioane de lei. Două treimi sunt cheltuieli eligibile finanțate de la Fondul European de Dezvoltare Regională, și din bugetul național, iar restul din bugetul local”, spune primarul Alin Nica. Proiectul prevede atât restaurarea lăcașului de cult, cât și amenajarea unui parc în grădina bisericii, dar și transformarea casei parohiale în muzeu al șvabilor dunăreni.

Lucrările nu vor începe însă mai devreme de jumătatea anului viitor. De vină, explică Nica, este birocrația excesivă. „De la aprobare până la execuția efectivă va mai trece cel puțin un an. Întâi trebuie realizat proiectul tehnic, apoi urmează să obținem avizele și autorizațiile necesare și să realizăm procedura de achiziție publică pentru execuție. Toată această birocrație e consumatoare de timp. Execuția propriu-zisă se va întinde pe parcursul a doi ani și este preconizată să înceapă, în cel mai fericit caz, în mai 2018, după ce vom găsi un constructor care să corespundă cerințelor în domeniul reabilitării monumentelor istorice”, a mai declarat edilul PNL. Toate lucrările trebuie încheiate până pe 3 aprilie 2021. Biserica Romano-Catolică „Sfântul Vendelin” din Dudeștii Noi, construită în anii 1750-1751, este monument istoric și cea mai veche biserică șvăbească din Banat.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago