A făcut ce-a făcut nea Tudorel și a pus rahatul în ventilator. Până la urmă n-a rezistat presiunilor lui Dragnea, Antena 3 și ale altor infractori din politică sau media, punând la cale un adevărat puci la adresa statului de drept. Modificările propuse de el la legile justiției nu doar că vor aduce Justiția sub controlul politicului, dar înseamnă și sfârșitul luptei anticorupție. Or, dacă România era privită cu o anumită simpatie în lume, era doar datorită unor succese repurtate în această luptă. După ani de zile în care a țara fost jefuită la sânge cu largul concurs al politicienilor sau direct de către ei, în ultimii ani am asistat la ceea ce altădată părea de domeniul science fiction. Și anume, ca politicieni importanți sau afaceriști aparent intangibili să ajungă acum după gratii.
De toate acestea se va alege însă praful, procurorii și judectorii urmând să fie timorați și intimidați, pe baza noilor legi. O dată prin răspunderea materială pentru așa-zise greșeli, iar pe de altă parte fiindcă Inspecția Judiciară va trece în subordinea Ministerului Justiției. Nu trebuie să ai mari cunoștințe juridice pentru a realiza că, dacă magistrații vor fi anchetați și judecați de minister, întregul proces justițiar va ajunge în subordinea politicului. Și cum asta nu e de ajuns, șefii Parchetului General, respectiv al DNA nu vor mai fi numiți de președinte, ci de ministrul Justiției. Nu mai insist asupra acestor aspecte, fiindcă s-a reacționat și comentat mult în ultimele ore. Cei care mai cred în statul de drept au catalogat aceste modificări – și pe bună dreptate – drept o reîntoarcere în timp, în perioada în care Justiția se făcea la sediul PSD, în timp ce infractorii și cozile lor de topor au jubilat.
La un alt aspect însă vreau să ajung. Dincolo de fracturarea principiului democratic al separației celor trei puteri ale statului, prin subordonarea puterii judecătorești Executivului, în România mai avem o chestiune specifică. Fiindcă întotdeauna România va avea specificul ei. Se știe ministrul Justiției, chiar neînscris într-un partid, face parte totuși dintr-un guvern politic. Un guvern care răspunde comenzilor partidului/partidelor din care este alcătuit. La acest moment avem de-a face cu o coaliție PSD-ALDE. Nu e un secret că atât în PSD, cât și în ALDE, aproape întreaga putere de decizie se află la lideri. Respectiv, la Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.
Pornind de la aceste premise absolut reale, ajungem prin deducție la concluzia la fel de reală că Dragnea și Tăriceanu vor stabili – dacă legea va intra în vigoare – atât numele viitorului șef al DNA, cât și al procurorului general. Or, fiindcă suntem în în România, șeful Camerei Deputaților și al principalului partid de guvernământ este condamnat definitiv într-un dosar, trimis în judecată într-un alt dosar de corupție și cercetat în altul. În schimb, șeful Senatului și al ALDE este „doar” urmărit penal într-un dosar de corupție. Atenție, e vorba de dosare instrumentate de DNA! Așadar, doi indivizi penali, anchetați de o instituție, vor avea posibilitatea să numească șeful acelei instituții! Nu-i așa că e fascinant în mereu fabuloasa țară numită România? (sursa foto: www.qmagazine.ro)
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…