Lucrările de reabilitare a Operei Române au primit un aviz de la Ministerul Culurii, dar nu e cel final, așa că șantierul nu va începe mai devreme de primăvara lui 2018. Adică la doi ani de când a fost adjudecată licitația! Proiectul are nevoie de modificări și abia apoi va fi aprobat, în integralitatea lui, la București.
În martie 2016, primarul Nicolae Robu anunța încheierea licitației pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii. Lucrarea, în valoare de peste 750.000 de lei, cu tot cu TVA, fusese câștigată de SC Alex-Dia Construct SRL, însă șantierul n-a început. Lucrarea nu avea aviz de la Ministerul Culturii, instituție care a cerut, în februarie 2017, clarificări de la primărie. Municipalitatea a trimis abia după 5 luni documentele solicitate, iar acum ministerul a oferit un prim răspuns. „Am primit în sfârșit aviz de la Ministerul Culturii pentru Palatul Culturii. Intervenția va urmări conservarea materialului și nu înlocuirea lui, se va prezenta soluția de curățare, evitându-se curățarea excesivă, iar apoi se va reveni la avizare cu fazele PT și DE. De fapt, ce avem noi acum este PT și DE, dar se dorea să se spună că se va reveni cu update-ul pentru avizarea finală, pentru că trebuie niște intervenții. Sunt prezentate soluțiile de intervenții și după ce proiectantul va face ajustările de rigoare se va merge încă o dată la avizare. Abia după aceea putem începe lucrările”, a declarat, marți, primarul Nicolae Robu.
Construcția Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner, și a fost finalizată în 1875. Clădirea a fost devastată de două incendii. Primul, în 1880, reconstrucția durând până în 1882 și păstrând forma originală a clădirii, în stil renaissance. După al doilea incendiu, în 1920, au rămas intacte doar aripile laterale. Reconstrucția a fost făcută după planurile arhitectului Duiliu Marcu, în stil neobizantin. Clădirea Operei Române este acum iluminată artistic cu un sistem de 400 de spoturi, într-un aranjament care a costat 100.000 de euro, bani proveniți de la o firmă privată.
Întrebat de ce nu s-a putut face totul așa cum trebuie de la bun început, Robu spune că vina pentru întârziere e împărțită. „A fost nevoie de foarte multă documentație (…) S-a intrat în foarte multe detalii tehnice, e vina tuturor. Lucrurile s-au cam fușărit un pic, inițial s-au dat și avizele, cu o anumită indulgență, să nu spun superficialitate. Acum s-a ajuns la o abordare riguroasă. Proiectantul a lucrat foarte mult (…) Licitația rămâne valabilă, pentru că nu s-au cerut modificări operații care să intre în coliziune cu caietul de sarcini inițial”, susține edilul.
Dacă totul merge bine, șantierul va începe în primăvara anului viitor. Primarul spune că licitația rămâne valabilă, pentru că, în principiu, vor fi modificat doar cantitățile de materiale. „Plăcile care sunt bune vor fi păstrate, altele vor fi recondiționate, altele vor fi schimbate. Se impune să se analizeze fiecare placă în parte și ce e bun să se păstreze. Noi am vrut să schimbăm tot, poate peste 10 ani nu mai sunt plăci bine, cele pe care le punem noi vor avea o durată de viață de 50 de ani sau mai mult. Se modifică doar cantitățile, se pot modifica prin dispoziții de șantier. Se vor face calcule în final, dar este de așteptat să nu fie modificări valorice ale lucrărilor care să conducă la nevoia unei alte licitații (…) Pot fi renunțări la anumite lucruri, pot fi suplimentări de cantități la altele (…) În primăvară, de îndată ce vremea va permite, se va începe”, a conchis Nicolae Robu. Lucrările ar trebui să dureze șase luni, iar banii vin de la bugetul local.
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…
Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă ediție a „Maratonului de Antreprenoriat”. Evenimentul are…