Se ia o clădire uitată de lume, deși nu e foarte de centrul Timișoarei, și se transformă. În ce? În centru cultural! Se numește Misc și va prinde viața la finele lunii septembrie, în fosta fabrică de țigări din Iosefin.
Fosta fabrică de țigări de pe strada Pop de Băsești e, de multă vreme, doar o hardughie cu geamuri sparte, care se decolorează pe vară ce trece, din cauza ploilor și a soarelui. În afară de un banner măricel pe care a scris, o vreme, „De închiriat”, nimic n-a mișcat acolo. Acum însă, lucrurile par să se schimbe. Pe 22 septembrie, aici se deschide Centrul cultural MISC, o inițiativă a asociației culturale Miscelaneu „MISC”, care are ca scop „crearea unui spațiu fizic și virtual de prezentare și de avansare a artelor vizuale și performative în Timișoara”. Ce va fi Centrul MISC? E simplu: ceva ce îi cam lipsește orașului de pe Bega, și anume un centru cultural viu, creat pentru și prin comunitate. Concret, Centrul MISC va consta într-o galerie de fotografie/artă/arte vizuale și un spațiu de teatru/arte performative care va găzdui evenimente culturale, cursuri de educație non-formală, seminarii, conferințe, dezbateri publice, ateliere pentru copii, tineri și adulți, realizate în regie proprie sau în parteneriat cu alte asociații și cu autoritățile publice.
MISC. a ales fosta fabrică de țigări, un edificiu care face parte din patrimoniul cultural aflat în zona istorică Iosefin, pe care își propune să-l reconvertească în scop artistic, pentru a-l introduce în circuitul turistic și cultural. „Efectul va fi de reînviere a zonei din punct de vedere cultural și de creștere a potențialului turistic al zonei Iosefin. Centrul ocupă o parte din parterul fabricii, însă viziunea fondatorilor asociației este ca în viitor centrul să fie o parte integrantă dintr-un complex cultural care să cuprindă toată incinta fabricii și speră ca prin inițiativa lor să dea un imbold la realizarea acestuia”, transmit inițiatorii proiectului. Centrul MISC va fi deschis oficial pe 22 septembrie, la ora 19, în prezența arhitectului Victor Popovici, membru OAR, ghid Tur de Arhitectură, și a lui Ilie Sîrbu, președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei. Important: intrarea este pe Splaiul Nicolae Titulescu, pe latura dinspre Bega a fostei fabrici.
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…
Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea…
În urma unei investiții a Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), la Oravița au…
La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea…
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…