Categories: Social

Upgrade My City. Ce poti sa faci ca Timisoara sa fie orasul in care te simti cel mai bine

Vreți ca viața locuitorilor Timișoarei să aibă o calitate mai bună? Upgrade My City este proiectul în care vă puteți implica de acum încolo. Ideile despre cum să trăiți mai bine în orașul vostru sunt așteptate de o echipă de oameni entuziaști, care promovează conceptul „Smart City”.

La începutul lunii octombrie, la Timișoara, va fi lansată a doua ediție a unui program care vrea să identifice, să promoveze și să pună în practică idei care pot crește calitatea vieții în oraș. Este vorba de Upgrade My City, un proiect pus la cale de Ordinul Arhitecților România, filiala Timiș, și Asociația Smart City. Programul Upgrade My City care își propune ca, în perioada octombrie 2017 – mai 2018, să mobilizeze timișorenii să fie implicați în administrarea propriului oraș. „Upgrade My City este deschis pentru oricine se simte chemat să contribuie activ la transformarea orașului. Este programul prin care identificăm, promovăm şi implementăm soluțiile care pot îmbunătăţi calitatea vieţii în oraş, prin implicarea la scară largă a societăţii civile, companiilor, universităţilor şi administraţiei publice. Cele patru grupuri identificate pot asigura împreună resursele, procesele și relevanța ideilor transformate în proiecte și reprezintă actorii transformărilor urbane”, explică Dan Bugariu, inițiator și co-organizator Upgrade My City.

Vor fi patru teme sub umbrela cărora vor fi selectate proiectele care se vor realiza: identitate, guvernanță, economie și oameni. Acestea au fost alese deoarece organizatorii consideră că au relevanță în contextul Timișoarei viitoare Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

  • Identitate. Orașele lumii își doresc să își dezvolte capacitatea de atracție, să devină magnetice iar conturarea spiritului orașului este susținătorul acestui vis. Această secțiune propune dezbatere pentru următoarele întrebări fundamentale: cine am fost și cine suntem acum, ca oraș, dar mai important, cine vrem să devenim, cum dorim să se contureze spiritul orașului.
  • Guvernare publică. Avem așteptarea ca administratia locală sau cea națională să rezolve toate problemele pe care le identificăm în propriul oraș dar, între timp, tehnologia ne oferă posibilitatea să devenim toți parte din acest proces participativ de administrare a propriului oraș.
  • Economie. Orașele sunt, în prezent, principalii actori ai economiei mondiale, generând peste 70% din produsul intern brut al lumii. Se va discuta, printre altele, despre economia digitală, circulară, a resurselor partajate (sharing economy) și modalitățile prin care putem fructifica local aceste modele.
  • Oameni. Există o relație directă între nivelul de inteligență, înțelepciune, a orașului și calitatea vieții acestuia. Evoluția relației cetățean – oraș este una de tip spirală. Când cei 4 actori participă la evoluția orașului, nivelul de inteligență, de prietenie, de deschidere a acestuia crește și, ca un rezultat, cetățenii evoluează: personal, profesional, social, cultural.

După prima ediție, la care au fost peste 250 de participanți implicați într-un proces care a durat câteva luni, au fost puse în practică șapte proiecte. Se știe deja că ediția a treia va fi organizată la nivel național. Evoluția programului Upgrade My City II poate fi urmărită pe website-ul www.upgrademycity.ro.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

O oră ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago