Vreți ca viața locuitorilor Timișoarei să aibă o calitate mai bună? Upgrade My City este proiectul în care vă puteți implica de acum încolo. Ideile despre cum să trăiți mai bine în orașul vostru sunt așteptate de o echipă de oameni entuziaști, care promovează conceptul „Smart City”.
La începutul lunii octombrie, la Timișoara, va fi lansată a doua ediție a unui program care vrea să identifice, să promoveze și să pună în practică idei care pot crește calitatea vieții în oraș. Este vorba de Upgrade My City, un proiect pus la cale de Ordinul Arhitecților România, filiala Timiș, și Asociația Smart City. Programul Upgrade My City care își propune ca, în perioada octombrie 2017 – mai 2018, să mobilizeze timișorenii să fie implicați în administrarea propriului oraș. „Upgrade My City este deschis pentru oricine se simte chemat să contribuie activ la transformarea orașului. Este programul prin care identificăm, promovăm şi implementăm soluțiile care pot îmbunătăţi calitatea vieţii în oraş, prin implicarea la scară largă a societăţii civile, companiilor, universităţilor şi administraţiei publice. Cele patru grupuri identificate pot asigura împreună resursele, procesele și relevanța ideilor transformate în proiecte și reprezintă actorii transformărilor urbane”, explică Dan Bugariu, inițiator și co-organizator Upgrade My City.
Vor fi patru teme sub umbrela cărora vor fi selectate proiectele care se vor realiza: identitate, guvernanță, economie și oameni. Acestea au fost alese deoarece organizatorii consideră că au relevanță în contextul Timișoarei viitoare Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.
- Identitate. Orașele lumii își doresc să își dezvolte capacitatea de atracție, să devină magnetice iar conturarea spiritului orașului este susținătorul acestui vis. Această secțiune propune dezbatere pentru următoarele întrebări fundamentale: cine am fost și cine suntem acum, ca oraș, dar mai important, cine vrem să devenim, cum dorim să se contureze spiritul orașului.
- Guvernare publică. Avem așteptarea ca administratia locală sau cea națională să rezolve toate problemele pe care le identificăm în propriul oraș dar, între timp, tehnologia ne oferă posibilitatea să devenim toți parte din acest proces participativ de administrare a propriului oraș.
- Economie. Orașele sunt, în prezent, principalii actori ai economiei mondiale, generând peste 70% din produsul intern brut al lumii. Se va discuta, printre altele, despre economia digitală, circulară, a resurselor partajate (sharing economy) și modalitățile prin care putem fructifica local aceste modele.
- Oameni. Există o relație directă între nivelul de inteligență, înțelepciune, a orașului și calitatea vieții acestuia. Evoluția relației cetățean – oraș este una de tip spirală. Când cei 4 actori participă la evoluția orașului, nivelul de inteligență, de prietenie, de deschidere a acestuia crește și, ca un rezultat, cetățenii evoluează: personal, profesional, social, cultural.
După prima ediție, la care au fost peste 250 de participanți implicați într-un proces care a durat câteva luni, au fost puse în practică șapte proiecte. Se știe deja că ediția a treia va fi organizată la nivel național. Evoluția programului Upgrade My City II poate fi urmărită pe website-ul www.upgrademycity.ro.
Comentarii prin facebook