Categories: EconomicUltima ora

Au mintit ca au masina, dar e alta culoare! Zeci de timisoreni, tepuiti pentru ca au avut ghinionul sa vrea un Suzuki

Cumpărarea mașinii mult visate se poate transforma, în România, în cel mai urât coșmar. Așa s-a întâmplat la Timișoara, unde RS Sara Motors, dealer autorizat Suzuki, și-a bătut joc de câteva zeci de oameni de la care a luat banii, dar a „uitat” să le comande și mașinile. Între timp, a rămas fără licență, însă asta nu-i ajută cu nimic pe cei trași pe sfoară.

Ce faci când vrei foarte mult să-ți schimbi mașina și reușești să pui un ban deoparte? Cauți automobilul visurilor tale și te duci la reprezentanță. Discuți detaliile, dai un avans și pleci fericit acasă. Teoretic, nu-ți rămâne decât telefonul care să te cheme să-ți iei cheile. Practic, în România, totul se poate transforma într-o mare dezamăgire. E și povestea familiei Miron din Timișoara, pentru care cumpărarea unei noi mașini a fost una dintre cele mai nefericite experiențe din viața lor. În iunie, au decis că e cazul să-și schimbe vechiul autoturism. Au căutat o vreme și s-au oprit asupra unui Suzuki Swift. Au făcut și drivetest, condițiile prin Programul „Rabla” oferite de dealerul RS Sara Motors au părut foarte avantajoase. Ce a urmat însă a fost un coșmar.

„Radu Avram, consultant vânzări, ne-a trimis pe mail toate actele de care avem nevoie, iar în 20 iunie am semnat contractul și am plătit un avans de 2.0000 de euro. Un alt domn aparent respectabil, Marcel Constantin, ne-a spus că vom primi mașina în septembrie pentru că atunci ajunge «vaporul din Japonia». La începutul lui august, același Marcel Constantin m-a sunat să-mi spună că a expirat certificatul fiscal și trebuie să scoatem altul. Zis și făcut, dar am întrebat de ce e nevoie de unul nou. Răspunsul ne-a șocat: «S-au terminat fondurile Rabla, dar statul suplimenteaza lunar și sigur luna asta prindeți programul Rabla». N-a fost așa, în septembrie a urmat un nou certificat fiscal, placa era aceeași. În 2 octombrie ne-au chemat cu un nou certificat fiscal, deși, conform contractului, trebuia să avem deja mașina. Abia atunci am aflat cât de mare este scandalul. Erau acolo și clienți cu mașini plătite integral încă din luna februarie, cu rate la credite și fără mașini, și clienți ca noi, cu avansuri plătite, dar fără comandă pe mașini”, povestește Iasmina Miron.

Nesimțirea celor de la RS Sara Motors a mers și mai departe! „Ultima minciună pe care mi-a servit-o Radu Avram a fost că mașina a fost comandată, dar e altă culoare decât cea pe care am vrut-o, și să nu facem cerere de reziliere. Un avocat ne-a sfătuit însă să facem cerere de reziliere. Ne-am cerut banii înapoi, avem actele mașinii vechi, dar mașina e în parcare la Service Suzuki, deoarece nu ni s-a predat cheia. Așa că am platit 2.000 de euro, am un contract, o factura proformă, pentru că factură fiscală nu am văzut, dovada plății, cu extras din contul meu personal, o cerere de reziliere fără răspuns”, spune timișoreanca.

Între timp, Suzuki România a decis să rupă relațiile cu RS Sara Motors. „În urma analizării sesizărilor recente din partea clientilor din Timișoara și în urma unor încălcări ale prevederilor contractuale de către dealerul RS Sara Motors SA, în special în ceea ce privește standardele de calitate, am decis să reziliem contractul cu acest partener. Zona de vest a ţării este extrem de importantă pentru Suzuki şi am considerat necesar să acordăm RS Sara Motors SA un termen rezonabil pentru îndeplinirea în mod onorabil a tuturor obligațiilor contractuale deja asumate față de clienți”, a precizat, într-un comunicat, Nicoleta Gerea, director general Suzuki România. Totuși, compania „mamă” nu precizează ce înseamnă termenul „rezonabil” pentru o firmă care, în ultimul an, a încasat probabil sute de mii de euro de la clienți cinstiți, care au rămas, până una-alta, și fără bani, și fără mașini…

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

4 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

8 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

8 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

9 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

9 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

10 ore ago