Categories: Economic

Casutele pe roti, o solutie ingenioasa pentru cei care tin la libertatea lor

La Timişoara a fost prezentat în premieră un nou tip de construcţie, unul total diferit de ceea ce ştiam până acum, care oferă o libertate mare de mișcare proprietarului. Pe platforma de lângă Biblioteca Universităţii Politehnica au fost „parcate” două case care pot fi mutate în funcţie de dorinţele locatarilor.

Ai locuit o perioadă undeva, ţi-ai schimbat serviciul în altă localitate, iei casa şi o muţi acolo unde ai nevoie. Dotată cu roţi, aceasta nu este o rulotă, ci o căsuţă în adevăratul sens al cuvântului, dotată cu tot ce ai nevoie. Ideea aparţine celor de la Eco Tiny House, echipă din care face parte şi o absolventă a Facultăţii de Construcţii a Politehnicii Timişoara. Acesta este şi motivul pentru care casele pe roţi au ajuns în oraşul de pe Bega. Aflate în drum spre Belgia, acolo unde au fost comandate de proprietari, două asemenea căsuţe au oprit la Timişoara pentru a putea fi studiate mai ales de studenţii facultăţii, care să descopere acest concept. Ele sunt dotate cu tot ce are nevoie o familie mică, au baie, bucătărie și minidormitor şi pot fi conectate la utilităţi. Realizate din material lemnos, cele două case sunt dotate cu uşă de intrare, geamuri, la fel ca şi o casă normală. Diferenţa e că pot fi mutate, fundaţia fiind înlocuită cu … roţi. Odată mutată, căsuţa se instalează în noul loc, este fixată şi devine locuibilă.

Cele două modele care au ajuns la Timișoara sunt diferite ca design, dar ambele sunt prevăzute pentru locuit permanent, fiind dotate cu bucătărie, living, baie, dormitor. Ideea a atras un număr mare de timişoreni, care au venit să vadă căsuțele. Sorin Herban, prodecan al facultăţii, a explicat utilitatea unor asemenea prezentări: „Sunt mulţi oameni care au fost interesați de acest concept. Nu vindem căsuţe, am dorit doar să le arătăm oamenilor că ingineria civilă produce proiecte diverse și actuale. Prin asemenea proiecte ieşim din context, din păcate multinaţionalele ne conduc viaţa, acest nou stil de viaţă ne intră în ADN. Cu asemenea construcţii putem ieşi din context, avem un mod diferit de a trăi. Aceste case dau libertate, nu ai nevoie de autorizaţie de construcţie, sunt omologate, au plăcuţe de înmatriculare ca şi un număr de casă pe o stradă”.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

4 minute ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

43 de minute ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

3 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

4 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

4 ore ago

Sfânta Lumină ajunge pe calea aerului în Timişoara sâmbătă seară

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române…

4 ore ago