Categories: Sănătate

Peste 1.200 de locuitori din satele din Timis si Caras-Severin, consultati de medici prin Internet

Locuitorii din mai multe sate din Timiș și Caraș-Severin vor avea parte de consultații medicale… la distanță. „Telemedicina pentru pacienții din zona rurală” este un proiect-pilot unic în ţară, implementat de Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis.

Soluția de telemedicină dezvoltată pentru pacienții din zonele rurale dezavantajate din județele Timiș și Caraș-Severin a fost extinsă și la spitalelw orășenesti din Sânnicolau Mare și Deta. Această acțiune reprezintă a doua etapă a proiectului dezvoltat de Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, fiind finanțată de Fundația Vodafone România, prin programul Connecting for Good, cu 225.000 de lei. Bugetul total asigurat pentru întregul proiect ajunge astfel la aproape 650.000 lei. În prima etapă a proiectului, încheiată în primăvara acestui an, 729 de pacienți din cele două județe, în marea lor majoritate persoane în vârstă, au beneficiat de 1.600 de consultații în șapte specialități medicale. Pentru a doua etapă, care se va desfășura pe durata unui an, sunt estimate alte 1.200 de consultații gratuite. Soluția de telemedicină permite medicilor să consulte la distanță pacienții care nu se pot deplasa la spital din diverse motive. Unii dintre ei nu mai fuseseră consultanți de un medic chiar și de 10 ani.

În absența soluției de telemedicină, pacienții vizați ar trebui să parcurgă între 40 și 100 km pentru a ajunge la un spital din Timișoara. Consultațiile pun accent pe cardiologie și medicină internă, specialități cu risc vital, care înregistrează cea mai ridicată mortalitate în zona de vest a țării. În plus, vor fi consultații și de endocrinologie, dermatologie, oftalmologie, pneumologie și ORL. Proiectul funcționează cu o echipă de medici specialiști, localizată în stația fixă din Timișoara, și o echipă mobilă, care se deplasează în cinci puncte de lucru: Ghilad, Buziaș, Sânnicolau Mare și Deta, din județul Timiș, și Bocșa, din județul Caraș-Severin. Cu ajutorul unor echipamente de investigație portabile și al unei conexiuni la internet, consultația efectuată la fața locului este transmisă în timp real medicului specialist din Timișoara.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

2 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

5 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

5 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

7 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

7 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

8 ore ago