Categories: Economic

Sarmale si mamaliguta, vandute din gospodarii doar dupa reguli stricte

Fără păcăleli „tradiționale” pentru turiștii care vor să mănânce ca la mama acasă. Direcțiile sanitar-veterinare instituie reguli stricte pentru cei care vând mâncare după rețete „de casă”. Adio meniu din care să nu știi ce să alegi: vor putea fi pregătite doar câte două feluri, care vor fi vândute numai în ziua preparării.

Toţi cei care pregătesc în gospodăria proprie mâncăruri tradiţionale pe care le vând turiştilor vor putea presta acest serviciu doar după ce vor fi autorizați de direcţiile sanitar-veterinare. Unităţile se vor numi Puncte Gastronomice Autorizate, iar actvitatea va fi reglementată. Va putea fi oferit doar un meniu tradiţional, cu bucate realizate din produse locale, după reţete tradiţionale. Într-o singură zi se vor putea vinde doar două feluri din fiecare articol: două supe/ciorbe, două tipuri de felul doi sau două tipuri de desert. „Deschiderea unor asemenea obiective va ajuta la dezvoltarea micilor producători, din mediu rural mai ales. Campania de informare ANSVSA are ca scop popularizarea acestor puncte gastronomice locale, care sunt, de fapt, unităţi de alimentaţie publică familiale. Ele sunt organizate de persoane care au o asociaţie familială, o societate comercială, persoană fizică autorizată. Cei interesaţi să deschidă un asemenea punct trebuie să se adreseze DSVSA Timiş pentru informaţii. Meniul diferă de cel de la restaurante, pentru că se vor putea prepara maximum două sortimente zilnic, două tipuri de ciorbe, două tipuri de desert etc. Locaţia va trebui să respecte normele de igienă europene. Oamenii noştri merg pe teren să evalueze, sunt o serie de parametri minimali, suprafeţe lavabile, protecţie la insecte sau la rozătoare, apă potabilă. Se face un dosar cu o schiţă şi se depune spre avizare”, a explicat Adrian Popa, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Timiş. Deocamdată nu au fost acordate asemenea autorizaţii, fiind în derulare o campanie de informare.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

2025: anul în care improvizația s-a terminat

Lecții economice și politice dintr-un an ratat 2025 nu a fost anul crizelor spectaculoase. A…

O oră ago

Azi îl sărbătorim pe Sfântul Ştefan, primul martir al creştinătăţii. Peste 500 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica

Credincioşii ortodocși și greco-catolicii îl sărbătoresc în cea de-a treia zi de Crăciun pe Sfântul…

2 ore ago

Mulți fotbaliști cu nume din Timișoara și din țară vor „bate” mingea în Sala Constantin Jude pentru o cauză nobilă

Cel mai tare turneu de minifotbal din Banat revine! Superstar Charity Cup în colaborare cu…

13 ore ago

Momente magice și la Facultatea de Mecanică UPT cu ocazia Târgului de Crăciun

Dincolo de activitatea didactică și de cercetare, spiritul Politehnicii se regăsește și în solidaritate, implicare…

19 ore ago

Primăria Timișoara vrea să cumpere o nouă clădire în zona Iosefin

Municipalitatea timișoreană vrea să demareze discuțiile pentru preluarea unei noi clădiri în zona Iosefin, pe…

20 de ore ago

Primăria a făcut trotuar pe strada Barbu Iscovescu în locul terasei demolate a unui cunoscut restaurant/VIDEO

Oamenii municipalității timișorene s-au mișcat rapid și în locul terasei unui restaurant cunoscut din oraș,…

21 de ore ago