Dacă nu se face la Lovrin, nu se face niciunde – aceasta este direcția în care se îndreaptă centrul-pilot de legume și fructe al CJ Timiș. Tomnaticul nu e agreat de liberali și pare imposibil, în acest moment, pentru Executivul CJ să obțină două treimi din voturi. Terenul de la Lovrin, pentru care insistă PNL, nu are însă o situație juridică clară.
Centrul pilot de colectare a fost amânat în plenul CJ, după zeci de minute de discuții. Proiectul privind „aprobarea solicitării trecerii unui imobil din domeniul public al Comunei Tomnatic, în domeniul public al Județului Timiș si declararea acestuia ca fiind bun de interes județean” a apărut pe ordinea de zi a plenului CJ de luni, 30 octombrie, și a fost motiv de îndelungi parlamentări. Liberalii au fost cei mai vocali. „Vă solicităm amânarea acestui punct și reevaluarea acestor bazine legumicole propuse de comisia de specialitate. Grupul PNL, în această formă a proiectului, nu-l va susține, decât dacă îl amânăm, rediscutăm și ajungem la un punct comun de acord în ceea ce privește aceste bazine legumicole. Toate direcțiile duc spre comuna Lovrin. Asta spun specialiștii noștri, care sunt aici la masă, domnul Matei, domnul Oprea, domnul Lelescu, chiar și domnul Bojin. Sunt convins că, în sufletul lor, și membrii comisiei gândesc că Lovrinul este cea mai bună locație”, a spus, în plen, Nicu Bitea, șeful grupului PNL. Proiectul a fost scos, în cele din urmă, de pe ordinea de zi de președintele Călin Dobra, pentru că era evident că, având nevoie de 25 de voturi, el nu va fi aprobat.
Lovrinul a propus două amplasamente: unul în vecinătatea DJ 444 Bulgăruș – Lovrin, iar celălalt, pe DN 6, la intrarea în comună, dinspre Timișoara, în suprafață de 52.764 mp. În adresa trimisă către CJ Timiș, pe 21 septembrie, de Primăria Lovrin și semnată de edilul șef Vasile Graur, se precizează că primul teren are apă și curent electric, iar în cazul celui de-al doilea „a fost întocmit un PUZ având ca obiectiv crearea, în perimetrul respectiv, a unei zone industriale”. Comisia constituită de CJ Timiș a vizitat doar terenul de la DN 6. „Lovrinul are acest CF de 17.833 metri pătrați, intravilan și în domeniul public, pe care l-a obținut în două zile. Este primul teren pe care l-a vizualizat comisia, cu utilități, cu tot ce trebuie. Este și PUZ, este domeniul public, cum se poate obține cu carte funciară provizorie, exact ca la Tomnatic. Este prima propunere a comunei Lovrin, este amplasată exact la drumul național, front stradal, la intrarea în dreapta. Este în domeniul public, intravilan. PUZ-ul este ceva mult mare. Terenul probabil că este prins în PUZ, cartea funciară este exact cum se cere, intravilan și domeniul public”, a spus, în plen, Cosmin Buboi (PNL), membru al comisiei care trebuia să stabilească locul în care va fi construit centrul pilot.
În realitate, terenul de la DN 6, cu o suprafață totală de peste 52.000 mp, este în extravilanul Lovrinului, iar PUZ-ul este abia în fază incipientă, intrând în lucru în august 2017. Există, pentru acest teren, un certificat de urbanism emis de Primăria Lovrin. Pentru ca PUZ-ul să poată fi supus votului consilierilor locali din Lovrin, primăria trebuie să mai obțină o mulțime de avize. Printre altele, de la Electrica, de la Îmbunătățiri Funciare, de la CNAIR, de la Cadastru, de la Ministerul Agriculturii sau de la Gaz, iar apoi de la CJ Timiș. La cum merg lucrurile în România, este greu de crezut că PUZ-ul va fi gata în două-trei luni, așa cum susține primarul Vasile Graur. Pentru că procedura este extrem de greoaie, se poate ajunge și la peste un an. După ce PUZ-ul este votat în consiliul local, urmează alte demersuri pentru dezmembrarea terenului, împărțit în 55 de parcele, pentru obținerea CF-urilor individuale.
Deci, mai e mult până departe. Altfel, pe terenul de pe DJ 444 Bulgăruș – Lovrin, unde primăria susține că este apă curentă, o adresă venită la CJ de la Aquatim spune că în zonă nu există această utilitate. Ar mai trebui spus că Nicu Bitea nu crede că există o adresă trimisă de Vasile Graur către CJ Timiș, în care edilul să fi luat la cunoștință solicitările venite de la CJ. Este cert că suma de 4,5 milioane de lei, prevăzută în bugetul pe acest an al CJ pentru centrul-pilot de legume-fructe, are șanse nule să fie folosită. Rămâne de văzut dacă, până la finele anului, consilierii județeni vor reuși să se pună de acord asupra locului în care va fi ridicat acest prim centru. Oricum, urmează studiul de fezabilitate, apoi proiectul tehnic și abia ulterior licitație pentru execuție. Totul, spre binele… cetățenilor. Următoarele două amplasamente pentru centre de legume-fructe sunt stabilite la Deta, unde este primar liberal, și la Mănăștiur, unde primarul este PSD-ist.
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…