Categories: Sănătate

Alarmant: varsta de debut a diabetului la pacientii din Romania a scazut pana la 1 – 2 ani

Locuitorii din vestul României au un regim alimentar mai bun decât restul ţării. Aici se înregistrează cea mai scăzută rată a prezenţei diabetului, cu 8,8% din totalul populaţiei afectată de această boală. Timişul stă chiar şi mai bine: doar 4-5% din populaţie ar suferi de diabet. Problema este însă că prea puțini oameni ajung să se și trateze corespunzător.

Campania „Controlează-ţi diabetul”, care își propune să informeze populaţia asupra problemelor legate de diabet şi asupra prevenției, a ajuns la Timișoara. Timişul ar avea aproximativ 30.000 de persoane bolnave, dar lipsa informării face ca mulţi să nu ştie că au această boală. „Trag un semnal de alarmă asupra uneia dintre cele mai răspândite boli. Mă îngrijorează frecvenţa ei, la nivel naţional sunt peste două milioane de diabetici. Din datele deţinute de Direcţia de Sănătate Publică, sunt 30.000 de persoane în Timiş, în jur de 4-5% din populaţie. Prevenţia este esenţială”, spune prefectul Eva Andreaș. „Diabetul zaharat de tip 2 este o afecțiune care poate rămâne nedepistată mult timp, din cauză că simptomele pot fi trecute cu vederea. Dacă sunt observate semne precum senzație de sete puternică, senzație de foame, lipsa energiei, oboseală accentuată, urinări dese, pierdere în greutate dintr-o dată sau vedere în ceață trebuie consultat un specialist. În România, aproximativ 11% din populație este afectată de diabet. Sunt 900.000 de pacienţi care iau tratament, dar la fiecare pacient cu tratament mai este unul care nu știe că este bolnav. 8,8% din populaţia din zona de vest este afectată, ceea ce face ca regiunea să fie cea cu cel mai mic grad de afectare. Eu consider că aceasta pentru că aici regimul alimentar este mai sănătos. Cu aceiaşi bani faci tratament la 10 persoane care suferă deja de diabet sau poţi să faci prevenţie pentru 100 de persoane cu risc”, a mai declarat dr. Timar.

„Din păcate, în România, cea mai mare problemă legată de diabet se referă la accesul la informaţie al populaţiei. O mare parte dintre cei supuşi riscurilor sunt în mediul rural. Apreciez că 75-80% din populaţie nu are acces la informaţii. Aici intervine rolul specialiştilor. Lumea trebuie să înţeleagă că e o boală depistabilă la timp, ceea ce duce la reducerea riscului de îmbolnăvire”, spune, la rândul lui, dr. Marius Craina, directorul Spitalului Județean Timiș. Cea mai proastă veste că, din păcate, diabetul se manifestă la vârste din ce în ce mai mici. Prof. Iulian Velea, medic nutriționist, spune că are pacienți de un an și jumătate sau doi ani. Pentru acest tip de pacient, tratamentul în cazul diabetului insulinic este foarte dificil, iar copilul nu înţelege de ce este „agresat”, fie pentru teste, fie pentru administrarea de insulină. „Este prima generaţie despre care se spune că va deceda înaintea părinţilor”, a mai declarat Velea.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

9 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

12 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

12 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

13 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

13 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

13 ore ago