Lucrările de reabilitare a Operei Române sunt încă în așteptare, dar vestea și mai proastă este că ar putea fi nevoie de organizarea unei alte licitații. Șantierul ar fi trebuit să înceapă de un an și jumătate, dar proiectul nu avea toate avizele. În 2018 va începe, spune Nicolae Robu, și refacerea pavajului din Piața Operei.
În martie 2016, primarul Nicolae Robu anunța încheierea licitației pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii. Lucrarea, în valoare de peste 750.000 de lei, cu tot cu TVA, fusese câștigată de SC Alex-Dia Construct SRL. Nu exista însă aviz de la Ministerul Culturii, instituție care a cerut, în februarie 2017, clarificări de la primărie. Municipalitatea a trimis după 5 luni documentele solicitate, iar în august 2017 a primit un prim răspuns. „Am primit în sfârșit aviz de la Ministerul Culturii pentru Palatul Culturii. Intervenția va urmări conservarea materialului și nu înlocuirea lui, se va prezenta soluția de curățare, evitându-se curățarea excesivă, iar apoi se va reveni la avizare cu fazele PT și DE (…) După ce proiectantul va face ajustările de rigoare se va merge încă o dată la avizare. Abia după aceea putem începe lucrările (…) Lucrurile s-au cam fușărit un pic, inițial s-au dat și avizele, cu o anumită indulgență, să nu spun superficialitate. Acum s-a ajuns la o abordare riguroasă”, declara, la finele lunii august, primarul Nicolae Robu.
Construcția Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner, și a fost finalizată în 1875. Clădirea a fost devastată de două incendii. Primul, în 1880, reconstrucția durând până în 1882 și păstrând forma originală a clădirii, în stil renaissance. După al doilea incendiu, în 1920, fațada a fost refăcută dupăă planurile originale. Reconstrucția ulterioară, de la finele anilor 30, a fost făcută după planurile arhitectului Duiliu Marcu, în stil neobizantin. Clădirea Operei Române este acum iluminată artistic cu un sistem de 400 de spoturi, într-un aranjament care a costat 100.000 de euro, bani proveniți de la o firmă privată.
Robu era optimist la vremea respectivă și spunea chiar că licitația rămâne valabilă. Acum însă, edilul a schimbat puțin tonul. „Proiectanții trebuia să propună soluțiile noi, după observațiile de la Monumente din București. Nu e totul făcut. Nu știm ce facem. Vom vedea, după ce se termină toată munca proiectanților, dacă vom putea executa pe baza licitației care s-a consumat. S-ar putea să fie nevoie să anulăm licitația și să facem alta, ceea ce evident că ar întârzia lucrarea. 100% o facem până în 2021”, a declarat, pentru deBanat.ro, primarul Timișoarei. Reabilitarea fațadei Operei Române era estimată să dureze șase luni. Un alt șantier va începe, spune Robu, tot anul viitor. „Vom reface și pavajul din Piața Operei, în 2018 îi dăm drumul. A fost trimisă la licitație documentația pentru studiul de fezabilitate”, a conchis edilul.
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…