Categories: Economic

Doar jumatate din firmele din Timis vor compensa sigur scaderea veniturilor angajatilor

Jumătate din firmele din Timişoara sunt hotărâte să compenseze scăderea salariului brut de la 1 ianuarie, pentru a acoperi trecerea contribuţiilor sociale exclusiv asupra angajaţilor, arată un sondaj derulat de una dintre companiile de consultanţă în domeniul resurselor umane, prezentă pe piaţa locală.

În urma unui sondaj derulat în aceste zile, 48% din companii au anunţat că au luat deja decizia de a compensa în totalitate trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. De asemenea, 39% din companii susțin că „încă nu am luat o decizie, dar e destul de posibil să compensăm”. Aceasta înseamnă că o majoritate covârșitoare, 87%, se pregătește să pună în practică această măsură, alegând să își protejeze angajații. La sondajul derulat de AIMS au răspuns, în două zile, 270 de companii din toată țara, aproape toate având capital străin sau mixt.. Județele sau localitățile de unde s-au primit cele mai multe răspunsuri sunt Timiș, București, Cluj, Arad, Sibiu, Brașov, Bihor, Argeș și Iași. Conform aceluiaşi studiu, nici una dintre companiile participante la sondaj nu a declarat că nu va compensa transferul contribuțiilor, dar a existat un foarte mic procent de 2% care a spus că „încă nu am luat o decizie, dar e posibil să nu putem compensa”. Doar 6% din respondenți au declarat că „încă nu am luat o decizie și nu putem estima acum ce vom face”.

Dacă respondenţii din Bihor sunt cei mai hotărâţi să majoreze salariile brute (82% din cei care au participat în sondaj), situaţia stă un pic altfel în alte zone: Brașov – 63%, Argeș – 60%, Arad – 54% și Timiș – 52%, București – 23%. 53% din firmele de producție și 42% din firmele de IT au declarat că au luat deja decizia de a compensa în totalitate acest transfer. Interesant este cum vor face firmele această majorare. Nu este neapărat vorba despre creșterea salariului brut, ci despre anumite bonusuri, acordate câteva luni, pentru a compensa scăderea, cel puţin până la lămurirea modului în care se va desfăşura „revoluţia fiscală”. Astfel, 32% din companiile participante au optat deja pentru creșterea salariului de bază și doar 17% pentru bonus lunar. Cei mai hotărâți în creșterea salariului de încadrare sunt angajatorii din Banat și din centrul țării. O situaţie mai specială este cea a angajaţilor din IT, de unde dispare scutirea de impozit de până acum. Jumătate dintre acestea au declarat că intenționează să compenseze total această pierdere, prin creșterea salariului brut de bază.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

S-au împărţit ministerele pe partide. PNL rămâne marele perdant. Un timişorean va fi sigur în guvern, un altul e în cărţi

În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…

3 ore ago

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

6 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

7 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

8 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

8 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

8 ore ago