E pericol public: „estetizarea” de 50.000 de euro trebuie data jos de pe poarta din Calea Aradului

În mai puțin de două zile trebuie demontate plăcile de fibrociment montate pe grinda metalică transversală a porții de pe Calea Aradului. Decizia a fost luată luni, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județului Timiș. Practic, „estetizarea” de 50.000 de euro făcută de Primăria Timișoara e pericol public.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Timiș s-a întrunit luni după-amiază, la solicitarea prefectului Eva Georgeta Andreaș. Singurul punct discutat: punerea în siguranță a porții de intrare în Timișoara amplasată în Calea Aradului. „S-a decis efectuarea, până în 8 noiembrie, a lucrărilor în vederea punerii în siguranță a porții de pe Calea Aradului, respectiv de aducere la starea inițială, prin demolarea plăcilor de fibrociment montate pe grinda metalică transversală sub formă de fermă cu zăbrele. Proprietarul obiectivului «Poartă de intrare în Municipiul Timișoara amplasată în Calea Aradului» (Primăria Timișoara – n.r.) va dispune punerea în aplicare, de urgență, a măsurilor dispuse de Inspectoratul Regional în Construcții Vest prin procesul-verbal de control privind urmărirea comportării în exploatare a construcțiilor, încheiat la acest obiectiv”, este concluzia ședinței. Primăria Timișoara, din partea căreia a participat la ședința CJSU viceprimarul Farkas Imre, trebuie să anunțe în scris că s-a conformat.

Reamintim, pe 17 septembrie, poarta de intrare în Timișoara de pe Calea Lugojului s-a prăbușit în timpul unei furtuni extrem de violent. Structura a căzut pe mașina unui tânăr de 24 de ani, care a murit pe loc. Atât această poartă, cât și cea de pe Calea Aradului au fost „estetizate” în 2015, cu aproxmativ 50.000 de euro / bucată. Lucrările, plătite de la bugetul local, a au fost realizate prin încredințare directă de firma Stareto SRL, care a avut, de-a lungul timpului, mai multe contracte cu municipalitatea. deBanat.ro a cerut, în baza Legii 544, a liberului acces la informații de interes public, proiectul și expertiza pe baza cărora s-au făcut lucrările de pe Calea Aradului, însă reprezentanții PMT au refuzat să le ofere, pe motiv că documentele au fost ridicate de cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Pe 18 septembrie, după ședința Comandamentului pentru Situații de Urgență, desfășurată în prezența premierului Mihai Tudose, primarul Nicolae Robu spunea că va cere o expertiză pe Calea Aradului. „Desigur că voi cere o expertiză în cazul porții de pe Calea Aradului, voi cere o expertiză specială acolo. S-a făcut o expertiză și pe Calea Lugojului și nimeni nu a sesizat, nici expertul care a făcut-o, nici proiectantul, nici firma care a executat lucrarea, nici cineva din comisia de recepție, că ar fi vreo problemă de structură”, declara edilul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

3 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

4 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

5 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

7 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

12 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

12 ore ago