Ultimul rege al României a părăsit această lume, discret, așa cum a și trăit cea mai mare parte din viață. Mihai de România s-a stins, la 96 de ani, la locuința sa de la Aubonne, în Elveția.
Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei-Mamă Elena. În 1927, după moartea Regelului Ferdinand și pentru că Principele Carol renunțase la statutul de Principe Moștenitor, Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor, s-a instituit o Regență, compusă din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea și președintele Înaltei Curți de Casație, Gh. Buzdugan. La 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit în țară și a preluat tronul. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. Din iunie 1930, după plecarea în exil a mamei sale, Mihai a rămas în grija tatălui său. A urmat cursurile unei școli organizate la palat, alături de copii din toate colțurile țării și din toate categoriile sociale. Micul prinț a devenit însă din ce în ce mai închis în sine și singurele clipe fericite erau cele petrecute la Florența, la mama sa. În adolescență, a urmat cursuri de sport și a început pregătirea militară, iar la 16 ani a devenit sublocotenent în armata română.
În timpul războiului, nu a fost de acord cu depășirea liniei Nistrului și, în ciuda refuzului Mareșalului Antonescu, la 23 august 1944, Regele Mihai a hotărât ca România să treacă alături de aliații săi tradiționali. Acest act a scurtat războiul cu 6 luni și a cruțat vietile a sute de mii de oameni. Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurării autorității comuniste, dar a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947. În 1948, a cunoscut-o, la Londra, pe Ana de Bourbon-Parma. După o săptămână i-a cerut mâna. Cei doi s-au căsătorit pe 10 iunie 1948, la Atena.Au locuit până la sfârștul anului 1948 la Florența, la vila Sparta, locuința Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai și Regina Ana s-au mutat la Lausanne și apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956. Pentru a-și câștiga existența, Regele și Regina au construit o fermă de pui și un mic atelier de tâmplărie.
În 1956, Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriană Lear Jeats and Co, la Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un orășel pe malul lacului Léman, la câțiva kilometri de Geneva. În 1959, Regele Mihai a înființat o companie de electronică și de mecanisme automate, denumită Metravel, pe care a vândut-o în 1964. Regele Mihai și Regina Ana au avut cinci fiice: Margareta (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957) și Maria (n. 1964).
Regele Mihai, Regina Ana și Principesa Margareta au aterizat pe Aeroportul Otopeni în după-amiaza zilei de 25 decembrie 1990. Regele revede Bucureștiul și apoi pleacă, alături de apropiați, spre mănăstirea Curtea de Argeş, acolo unde sunt înmormântaţi străbunii săi. Pe autostrada Bucureşti-Piteşti, maşinile familiei regale sunt oprite de militari. În ciuda parlamentărilor care au durat două ore, regele şi însoţitorii săi sunt întorşi la Otopeni și expulzați din România. La 23 aprilie 1992, Regele Mihai a revenit cu ocazia Paştelui în România, cu acordul guvernului român. Aproximativ un milion de bucureşteni au ieșit în stradă să-l vadă. Încă persona non grata în România, Regele Mihai îşi anunţă dorinţa de a veni în tară la 9 noiembrie 1993, dar Ministerul de Externe refuză să-i acorde viza de intrare, deoarece pe paşaportul Regelui Mihai şi pe cel al Reginei Ana scrie „Majestate Regală”. Abia pe 21 februarie 1997 s-a revocat Decizia Consiliului de Miniștri din 22 mai 1948, Mihai I devenind cetățean român.
Regele Mihai I a semnat pe 30 decembrie 2007, la castelul Săvârșin, în cadrul unei ceremonii private, noul Statut Dinastic al Familiei Regale a României, prin care a desemnat-o pe Principesa Margareta drept succesoare dinastică și moștenitor la Șefia Casei Regale a României. Regele Mihai I a anunțat, la 10 mai 2011, că, începând cu această dată, toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României și Casa Princiară de Hohenzollern iau sfârșit, schimbând totodată numele familiei sale în „al (a) României„. Mihai I declara că, în conformitate cu dorințele regelui Ferdinand I și cu decizia sa din anul 1921, familia regală a României și membrii săi au purtat și poartă numele de „al (a) României”. Începând cu 10 mai 2011, Casa Regală a României nu mai poartă numele de Hohenzollern-Sigmaringen. În ultimii ani, Regele Mihai, cel din urmă șef de stat din cel de-al doilea război mondial, a trăit retras, la Aubonne, în Elveția. În vara lui 2016, Regina Ana, cea care i-a fost alături aproape 70 de ani s-a stins din viață. A fost înmormântată la Curtea de Argeș, însă Regele îndurerat și suferind nu a participat la funeralii. Mihai de România a închis pentru totdeauna ochii pe 5 decembrie.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…
Echipa de tineret a clubului bănăţean a încheiat anul 2024 cu un turneu la Făgăraș.…
Taxarea imobilelor nerezidenţiale va fi stabiltă la o cotă de 1,7%, au declarat pentru deBanat…