Categories: Sănătate

Anevrismele cerebrale, operate si la Timisoara prin cea mai moderna tehnica folosita in UE

Secția de Radiologie și Imagistică Medicală a Spitalului Judeţean Timişoara a reuşit, în această săptămână, a trei operaţii foarte complexe pe creier, utilizând tehnici moderne, minim invazive. Asemenea intervenţii vor fi făcute în mod constant, cu avantaje multiple.

Tehnica folosită de medicii de la SCJUT este extrem de complexă și este de mare ajutor în cazul pacienților cu anatomie dificilă a sacului anevrismal. Prima intervenție a fost făcută în cazul unei paciente cu un anevrism gigant, de 22 de mm. Acesta afecta câmpul vizual al ochiului drept, în timp putea duce la orbirea completă, iar o eventuală rupere ar fi fost fatal pentru viaţa pacientei. Postoperator, evoluția neurologiă a fost normală. Cel de-al doilea caz a presupus intervenţia în cazul unui anevrism de arteră bazilară, rupt în urma cu 30 de zile. S-a folosit aceeași tehnică operatorie, iar excluderea angiografică a sacului anevrismal și evoluţia neurologică normală post-embolizare au permis externarea în 3-4 zile de la efectuarea operaţiei. Al treilea caz a fost o a doua sesiune de embolizare a unei malformații arterio-venoase faciale la o pacientă de 11 ani. În urmă cu o lună, procedura s-a efectuat în regim de urgență, din cauza unei sângerări la nivielul cavității orale care punea în pericol viața copilei. Datorită intervenției efectuate acum s-a reusit excluderea completă a malformației.

Interventiile, care necesită un grad înalt de precizie imagistică, au fost făcute pe un angiograf Philips din dotareal secției de Radiologie si Imagistică Medicală. Echipa de embolizare a fost condusă de dr. Cristian Mihalea și formată din medicii Adrian Tutelcă, Cătălin Juratu, Laurențiu Păiușanu și Dana Crișenescu. În ultimul caz, din echipă a făcut parte și dr. Eduard Paraschivescu, specialist în chirurgie maxilofacială. În timpul intervențiilor s-a ocupat de pacienți o echipă condusă de dr. Carmen Galiciu, specialist în anestezie, iar postoperator aceștia au fost supravegheați de o echipă de la ATI, condusă de dr. Dorel Săndesc.

În 2017, la SCJUT au beneficiat de tratamentul anevrismului cerebral prin tehnică de plasare de stent și excludere a sacului anevrismal cu spire de platină plasate în interiorul acestuia alți patru pacienți, toți externați în cel mult 3 zile de la intervenție. Anevrismul cerebral este o dilatare anormală la nivelul vaselor cerebrale, iar ruptura sa poate fi fatală. Tratamentul preventiv prin embolizare endovasculară sau clipare neurochirurgicală este, în prezent, procedura medicală preferată în toate țările UE și se doreşte ca acest tip de proceduri să fie aplicat în mod curent și la Timișoara.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

9 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

9 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

9 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

10 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

11 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

13 ore ago