Timișoara ar putea avea un bulevard care să poarte numele Regelui Mihai I. De altfel, l-ar fi putut avea încă de acum patru ani, dacă solicitarea depusă de Flavius Boncea ar fi fost luată în seamă de reprezentanții primăriei. Boncea revine acum cu o nouă cerere și, dacă sunteți de acord, puteți susține acest demers.
În 6 august 2013, Flavius Boncea, la acea vreme consilier local, a depus la primărie o solicitare privind „schimbarea denumirii bulevardului Republicii în Bulevardul Regele Mihai I al României”. Boncea propunea ca schimbarea să se facă în cadru oficial chiar pe 30 decembrie 2013, la 66 de ani de la actul de abdicare forţată de la 30 decembrie 1947. Solicitarea lui a fost însă ignorată, la fel ca multe altele, în noianul de hârtii din PMT. Acum însă, timișoreanul decorat de însuși Majestatea Sa cu Medalia Regele I pentru Loialitate a redepus această solicitare. „Vă rog să repuneți în discuție propunerea pe care am formulat-o în data de 6 august 2013, privind schimbarea denumirii bulevardului Republicii în Bulevardul Regele Mihai I al României. Menționez faptul că respectivul bulevard a purtat chiar numele de Regele Mihai până în anul 1948, când autoritățile comuniste i-au schimbat denumirea în Republicii, lucru care poate fi verificat în Nomenclatorul Stradal al Municipiului Timișoara. Revenirea la denumirea pe care bulevardul a avut-o până în 1948 ar reprezenta un minim gest de reparație morală față de cel mai important Cetățean de Onoare al Timișoarei acum, când țara întreagă plânge plecarea Majestății Sale la cele veșnice”, a scris Flavius Boncea. Cei care doresc ca acest gest de normalitate să se împlinească pot depune solicitări similare. Nu este nevoie să vă deplasați la PMT, puteți face acest lucru și online.
Iată cum își explica Flavius Boncea, în august 2013, demersul: „În Timişoara, deocamdată, doar Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului şi-a luat denumirea «Regele Mihai», dar nu există nici un loc public care să poarte acest nume, cu toate că Majestatea Sa Regele a avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea României în general, la dezvoltarea Timişoarei în particular (…) Oraşul nostru trebuie să îi fie recunoscător şi astăzi Majestăţii Sale pentru întemeierea unor instituţii de cult, învăţământ şi cultură: Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Opera Română, Universitatea de Medicină şi Farmacie, Biblioteca Universitară, Universitatea Timişoara, Filarmonica de Stat «Banatul», Facultatea de Agronomie (devenită ulterior Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului)
Atribuirea numelui de Bulevardul Regele Mihai I al României actualului bulevard al Republicii are o valoare simbolică, din mai multe considerente: Bulevardul Republicii porneşte din Piaţa Victoriei, locul de unde, în 1989, a pornit schimbarea regimului comunist şi străbate oraşul până la Gara de Nord, principala poartă de intrare în Timişoara. Bulevardul porneşte de la două instituţii – Rectoratul Universităţii Politehnica şi Opera Română – care îşi datorează existenţa Familiei Regale, respectiv Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României
Republica este o instituţie care a fost impusă României de regimul comunist, după abdicarea forţată a Regelui Mihai de la 30 decembrie 1947. Renunţarea la denumirea de «Bulevardul Republicii» în favoarea denumirii «Bulevardul Regele Mihai I al României» ar reprezenta o minimă reparaţie morală din partea oraşului Timişoara faţă de cel mai important Cetăţean de Onoare al său”.
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…