CJ Timiș se apucă să facă documentația pentru noul stadion. În viitorul plen, consilierii județeni vor avea un proiect care propune exact inițierea acestor proceduri. Vechea arenă „Dan Păltinișanu” ar putea fi demolată, dar mai e mult până atunci. Momentan, totul e doar teorie.
În următoarea ședință, consilierii județeni vor avea pe ordinea de zi un proiect care vizează inițierea procedurilor de elaborare a studiilor și documentațiilor necesare în vederea dezvoltării unui complex sportiv pe actualul amplasament al stadionului „Dan Păltinișanu”. „În prezent, infrastructura, soluțiile arhitectonice și funcțiunile curente nu mai corespund standardelor și normelor internaționale, în plus, limitează valorificarea potențialului municipiului Timișoara, principalul pol de creștere economică de interes național din vestul României în organizarea de evenimente sportive, culturale și de agrement la standarde europene. Mai mult, în anul 2021 Timișoara va fi Capitala Culturală Europeană, toate acestea arătând importanța realizării unui complex sportiv la nivel de standarde europene”, scrie în raportul proiectului de hotărâre.
Acest proiect se bazează pe un raport de expertiză, întocmit de SC Europroiect SRL, care arată stadiul în sunt scările, gradenele, tribunele și căile de acces în stadion. „La Tribuna Oficială, precum şi la Tribuna 2, pentru evaluarea consecinţelor care ar putea urma din cauza fisurii verticale observate pe faţadă şi a crăpăturilor din astfaltul de coronament, se impune să se urmărească în timp comportarea de ansamblu a rambleului, gradenelor şi a construcţiilor prin masurători topometrice periodice, în vederea elaborării proiectelor de consolidare. La copertinele metalice. elementele ce prezintă zone afectate de coroziune vor fi curăţate de rugină şi apoi protejate împotriva coroziunii cu pelicule rezistente. Se vor verifica periodic bazele stâlpilor ce au fost protejate cu tablă. Se propune demolarea şirului de stâlpi dinspre terenul de fotbal, împreună cu acoperişul zonei aferente, din motive funcţionale (…) Gradenele tribunelor din incinta stadionului prezintă cele mai multe degradări, din cauza clasei de beton necorespunzătoare şi a vechimii stadionului, degradările fiind cele mai pronunţate în zona de Sud a stadionului (…) Gradenele trebuie refăcute complet în acele zone, deoarece au suferit degradări iremediabile. Toate scările de acces trebuie refăcute, având în vedere că s-au tasat diferenţiat şi sunt foarte degradate, punând în pericol siguranţa spectatorilor şi a personalului din incintă”, scrie acest raport.
Având în vedere toate acestea, propunerile experților sunt două: realizarea unui stadion acoperit, cu structură metalică sau din beton armat, respectiv reabilitarea stadionului, cu realizarea unor tribune acoperite pe rambleul actual consolidat. Președintele CJ Timiș, Călin Dobra, susține varianta unui stadion nou 100%. „Vom merge pe construirea unui stadion nou și, implicit, demolarea celui vechi. Vom căuta soluții pentru finanțare, există și posibilitatea unui parteneriat public-privat. Este un obiectiv foarte important, care trebuie pus în practică”, spune Dobra. Stadionul „Dan Păltinișanu” are o suprafață totală de 55.423 mp, din care 38.193 mp suprafață construită. Arena are în prezent o capacitate de 32.821 locuri pe scaune și o instalație de nocturnă de 1.456 lucși. În 1963, când a fost construit, avea o capacitate de 40.000 de locuri. Stadionul este în proprietatea Județului Timiș din anul 2002 și, până în 2008, a fost renovat de mai multe ori.
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…
Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea…