Bulevardul Regele Mihai I al Romaniei, la Timisoara. Se putea din 2013, Flavius Boncea revine cu o noua solicitare

Timișoara ar putea avea un bulevard care să poarte numele Regelui Mihai I. De altfel, l-ar fi putut avea încă de acum patru ani, dacă solicitarea depusă de Flavius Boncea ar fi fost luată în seamă de reprezentanții primăriei. Boncea revine acum cu o nouă cerere și, dacă sunteți de acord, puteți susține acest demers.

În 6 august 2013, Flavius Boncea, la acea vreme consilier local, a depus la primărie o solicitare privind „schimbarea denumirii bulevardului Republicii în Bulevardul Regele Mihai I al României”. Boncea propunea ca schimbarea să se facă în cadru oficial chiar pe 30 decembrie 2013, la 66 de ani de la actul de abdicare forţată de la 30 decembrie 1947. Solicitarea lui a fost însă ignorată, la fel ca multe altele, în noianul de hârtii din PMT. Acum însă, timișoreanul decorat de însuși Majestatea Sa cu Medalia Regele I pentru Loialitate a redepus această solicitare. „Vă rog să repuneți în discuție propunerea pe care am formulat-o în data de 6 august 2013, privind schimbarea denumirii bulevardului Republicii în Bulevardul Regele Mihai I al României. Menționez faptul că respectivul bulevard a purtat chiar numele de Regele Mihai până în anul 1948, când autoritățile comuniste i-au schimbat denumirea în Republicii, lucru care poate fi verificat în Nomenclatorul Stradal al Municipiului Timișoara. Revenirea la denumirea pe care bulevardul a avut-o până în 1948 ar reprezenta un minim gest de reparație morală față de cel mai important Cetățean de Onoare al Timișoarei acum, când țara întreagă plânge plecarea Majestății Sale la cele veșnice”, a scris Flavius Boncea. Cei care doresc ca acest gest de normalitate să se împlinească pot depune solicitări similare. Nu este nevoie să vă deplasați la PMT, puteți face acest lucru și online.

Iată cum își explica Flavius Boncea, în august 2013, demersul: „În Timişoara, deocamdată, doar Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului şi-a luat denumirea «Regele Mihai», dar nu există nici un loc public care să poarte acest nume, cu toate că Majestatea Sa Regele a avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea României în general, la dezvoltarea Timişoarei în particular (…) Oraşul nostru trebuie să îi fie recunoscător şi astăzi Majestăţii Sale pentru întemeierea unor instituţii de cult, învăţământ şi cultură: Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Opera Română, Universitatea de Medicină şi Farmacie, Biblioteca Universitară, Universitatea Timişoara, Filarmonica de Stat «Banatul», Facultatea de Agronomie (devenită ulterior Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului)

Atribuirea numelui de Bulevardul Regele Mihai I al României actualului bulevard al Republicii are o valoare simbolică, din mai multe considerente: Bulevardul Republicii porneşte din Piaţa Victoriei, locul de unde, în 1989, a pornit schimbarea regimului comunist şi străbate oraşul până la Gara de Nord, principala poartă de intrare în Timişoara. Bulevardul porneşte de la două instituţii – Rectoratul Universităţii Politehnica şi Opera Română – care îşi datorează existenţa Familiei Regale, respectiv Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României

Republica este o instituţie care a fost impusă României de regimul comunist, după abdicarea forţată a Regelui Mihai de la 30 decembrie 1947. Renunţarea la denumirea de «Bulevardul Republicii» în favoarea denumirii «Bulevardul Regele Mihai I al României» ar reprezenta o minimă reparaţie morală din partea oraşului Timişoara faţă de cel mai important Cetăţean de Onoare al său”.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

anteconbega a spus: (decembrie 11th, 2017 at 13:13 )

Dacă se vrea un Bulevard Regele Mihai I, atunci de ce să nu recapete strada Bogdăneştilor numele de Mareşal Ion Antonescu?. La o adică, Antonescu a fost executat de bolşevicii români şi sovietici, în timp ce Regele Mihai a fost decorat de Moscova cu ordinul sovietic „Pobeda”. Ori kăkă, ori kăkă. Curaj, Flavius, fii bărbat!

 
Poli 21 a spus: (decembrie 11th, 2017 at 19:28 )

Acest ante …este dovada cea mai clara ca omul se trage din maimuta, doar ca el este descendent direct.

 
George a spus: (decembrie 12th, 2017 at 10:36 )

@anteconbega: Antonescu a fost un dictator fascist, mânat de interese obscure și vanitate necreștină, a fost un distrugător al neamului românesc, o rușine pentru noi toți. A împins armata română spre cele mai dezonorabile bătălii din istoria noastră, a asmuțit jandarmii români din Odesa să comită atrocități care-ți îngheață sângele-n vene. Antonescu nu este un erou, este un criminal care și-a distrus poporul și a trădat nația română. În schimb regele Mihai, imediat ce armata lui Antonescu a trecut Nistrul a înștiințat partidele și opinia publică că dezavuează aceast lucru și că nu poate decât să iasă rău. Regele și-a iubit poporul, Antonescu l-a urât. Regele a luptat să readucă țara în rândul popoarelor civilizate, Antonescu ne-a împins în negura istoriei. Mihai a făcut istorie, Antonescu ne-a confinscat-o aruncându-ne în brațele bolșevicilor. E o diferență uriașă între cei doi, URIAȘĂ!

Bravo, Flavius Boncea. Sper să reușești în demersul tău!

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

tramvaiul

Cel mai frumos colorat tramvai aduce o plimbare cu vaporașul! Concurs STPT pentru copii / FOTO

Care este cel mai frumos colorat tramvai? Alege-l din cele 40 de planșe și fă fericit un copil! STPT și Muzeul „Corneliu Miklosi” derulează până joi, 18 octombrie, concursul „Colorează-ți tramvaiul!”, premiul fiind o călătorie cu vaporașul pentru câștigător și prietenii lui.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cel mai frumos colorat tramvai aduce o plimbare cu vaporașul! Concurs STPT pentru copii / FOTO

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primăria Timișoara va primi aproape 600 de hectare în zona Pădurea Verde. Este exact suprafața pentru care municipalitatea era dispusă, acum șase ani, să ofere la schimb 700 de hectare pe care le are în zona Ocolului Silvic Lugoj. Acum nu trebuie să dea nimic, ci doar să aștepte normele de aplicare ale Legii 220/2018.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara primește aproape 600 de hectare la Pădurea Verde. Acum 6 ani era dispusă să facă schimb cu Romsilva
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top