Categories: Sănătate

Din 3 ianuarie, medicii de familie vor asigura urgentele, dar nu mai dau retete si trimiteri

Anul 2018 începe cât se poate de prost în sistemul de sănătate: cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate începând cu 3 ianuarie 2018. Motivul este nesemnarea actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară.

Anunțul a fost făcut de Societatea Națională de Medicina Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. În această situație, medicii de familie vor face consultații doar contra cost sau pro bono, în funcție de decizia fiecăruia. Oamenii spun că toate discuțiile purtate până acum cu reprezentanții Ministerului Sănătății, ba chiar și cu premierul Mihai Tudose nu s-au lăsat decât cu promisiunile pe care oficialii nu au nicio intenție să le onoreze. „În locul unei creșteri a procentului alocat asistenței medicale primare de la 5,77% la 10% din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat în dezbatere în Parlamentul României, prevede o stagnare la 5.8% (…) Deși medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul și Parlamentul României aleg să ignore soarta a peste 25.000 de medici și asistenți medicali care oferă servicii medicale întregii populații a României”, acuză reprezentanții medicilor de familie.

Medicii de familie au protestat, pe 15 noiembrie, în Piața Victoriei, iar premierul Mihai Tudose a decia atunci formarea unui grup de lucru cu scopul de a raspunde solicitarilor medicilor de familie „«Numai Biblia și Constituția nu pot fi schimbate acum, aici!», a declarat atunci Mihai Tudose, Acest grup de lucru a început să funcționeze imediat, zeci de ore de discuții și consultări consumându-se în echipe paralele care au abordat atât la CNAS, cât și la Ministerul Sănătății debirocratizarea, o nouă abordare a asistenței medicale primare, o finanțare de tip european, drepturi ale medicilor de familie. La mai bine de o lună de atunci constatăm că principalele revendicări nu și-au găsit rezolvarea. Cu excepția unor minime cosmetizări ale proiectului de Contract-cadru viitor, rezultatele discuțiilor purtate în ultima lună sunt doar promisiuni, amânări, prevederi echivoce, propuneri rămase în analiză și refuzuri nejustificate ale propunerilor organizatiilor medicilor de familie”, au precizat, într-un comunicat comun, Societatea Națională de Medicina Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Aquatim anunță noi tarife la apă și canal

Societatea Aquatim SA informează clienții că, începând cu 1 ianuarie 2025, vor intra în vigoare…

6 minute ago

S-a tras cortina peste circuitul de padel. Timișoara și-a luat partea leului la Cupa României

Cei mai buni jucători de padel din țară au dus acest sport la rang de…

36 de minute ago

16 decembrie 1989, începutul Revoluţiei române. Ziua în care în Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceaușescu!”

Cu toate că semnalul revoltei timişorenilor a fost dat din 15 decembrie, ziua de 16…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 16 decembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 16.12.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Emil Constantinescu nu are nume pentru un nou președinte al României, dar știe cum trebuie să fie aceasta: ”Nu există nume, există principii și idealuri”

Emil Constantinescu este considerat de mulți cel mai elegant președinte care a condus România. Intelectual,…

20 de ore ago

E vremea sărbătorilor și a reîntoarcerii la tradiții! Alaiul colindătorilor are loc zilele viitoare

Pițărăi, dubași, colindători de pe tot cuprinsul timișean dau zvon bun de sărbătoare nouă, după…

22 de ore ago