Anul 2018 începe cât se poate de prost în sistemul de sănătate: cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate începând cu 3 ianuarie 2018. Motivul este nesemnarea actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară.
Anunțul a fost făcut de Societatea Națională de Medicina Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. În această situație, medicii de familie vor face consultații doar contra cost sau pro bono, în funcție de decizia fiecăruia. Oamenii spun că toate discuțiile purtate până acum cu reprezentanții Ministerului Sănătății, ba chiar și cu premierul Mihai Tudose nu s-au lăsat decât cu promisiunile pe care oficialii nu au nicio intenție să le onoreze. „În locul unei creșteri a procentului alocat asistenței medicale primare de la 5,77% la 10% din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat în dezbatere în Parlamentul României, prevede o stagnare la 5.8% (…) Deși medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul și Parlamentul României aleg să ignore soarta a peste 25.000 de medici și asistenți medicali care oferă servicii medicale întregii populații a României”, acuză reprezentanții medicilor de familie.
Medicii de familie au protestat, pe 15 noiembrie, în Piața Victoriei, iar premierul Mihai Tudose a decia atunci formarea unui grup de lucru cu scopul de a raspunde solicitarilor medicilor de familie „«Numai Biblia și Constituția nu pot fi schimbate acum, aici!», a declarat atunci Mihai Tudose, Acest grup de lucru a început să funcționeze imediat, zeci de ore de discuții și consultări consumându-se în echipe paralele care au abordat atât la CNAS, cât și la Ministerul Sănătății debirocratizarea, o nouă abordare a asistenței medicale primare, o finanțare de tip european, drepturi ale medicilor de familie. La mai bine de o lună de atunci constatăm că principalele revendicări nu și-au găsit rezolvarea. Cu excepția unor minime cosmetizări ale proiectului de Contract-cadru viitor, rezultatele discuțiilor purtate în ultima lună sunt doar promisiuni, amânări, prevederi echivoce, propuneri rămase în analiză și refuzuri nejustificate ale propunerilor organizatiilor medicilor de familie”, au precizat, într-un comunicat comun, Societatea Națională de Medicina Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.
Comentarii prin facebook