Canabisul este, în continuare, cel mai căutat drog în România, iar Timișul este în topul național al consumului și traficului de droguri. Sunt datele ultimului raport al Agenției Naționale Antidrog (ANA), care arată că, în 2016, în România, peste 3.000 de oameni au ajuns la urgențe din cauza acestor substanțe.
România este una dintre țările europene cu cel mai scăzut consum de droguri, dar consumul a crescut de la ultimul raport al Agenției Naționale Antidrog, realizat în 2013. „Cannabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România, atât în populația generală, cât și în cea școlară (…) Sunt semne ale creșterii consumului de noi substanțe psihoactive în rândul populației generale, în special al tinerilor”, scrie în raportul ANA. Datele analizate de cei de la antidrog arată o creștere a consumului de la ultimul studiu realizat de ANA în 2013, o explicație pentru această creștere fiind interesul pentru noile substanțe psihoactive, dar și evoluția consumului de cannabis. În 2016 au murit din cauza consumului de droguri 19 persoane, fiind înregistrate, la nivel național, 3.060 de urgențe medicale. În 36% din cazuri a fost vorba despre substanțe psihoactive, 15,8% – cannabis, 8,2% – heroină, metadonă sau opiacee generic, 2,6% – halucinogene, 1,3% – cocaină. În 2016, au fost raportate 543 cazuri de urgenţe medicale datorate consumului de canabis. „Cazuistica rămâne concentrată în 4 unităţi teritoriale (Cluj, Timiş, Municipiul Bucureşti şi Iași), unde se înregistrează 60,3% din numărul total de cazuri”, scrie în raporul ANA.
Regiunea Vest (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş)
În 2016, rata infracţionalităţii la regimul drogurilor a fost de 4,05 infracţiuni la 100.000 locuitori, fiind condamnate 74 de persoane, valori în scădere semnificativă faţă de anul 2015. Din cele 33 de hotărâri judecătoreşti definitive comunicate Agenţiei Naţionale Antidrog, în 15 dintre acestea a fost dispusă măsura confiscării pentru 16.887 lei şi 1.650 euro.
În ceea ce priveşte confiscările de droguri, se înregistrează o scădere semnificativă a cantităţii de droguri confiscate, cu menţinerea numărului de capturi, fiind realizate 16 capturi semnificative, totalizând 49 kg şi 1.884 comprimate, astfel:
- cocaină – 11,8 kg, provenind din 3 capturi
- canabis iarbă – 9,91 kg provenind dintr-o singură captură şi fragmente vegetale cu THC – 26,17 kg provenind din 5 capturi
- amfetamină – 1,02 kg, provenind din 2 capturi
- MDMA – 1884 comprimate, provenind din 3 capturi.
- câte o captură de ciuperci halucinogene (0,1 kg) şi LSD (900 de doze)
România rămâne o țară de tranzit pentru traficul de droguri, iar portul Constanța este ruta alternativă preferată pentru introducerea în Europa a cocainei. Pe plan local, s-a dezvoltat interesul pentru cultivarea și traficarea canabisului. Conform datelor ANA, în 2016, cantitatea totală de droguri confiscate a crescut de aproximativ cinci ori față de 2015 și de 7,7 ori raportat la 2014. Totuși, la nivel național, capturile sunt, în general, cantități mici de droguri, destinate consumului propriu. „Peste 65% din numărul total de capturi reprezinta capturi mai mici de 5 g, ceea ce reprezinta 0.043% din cantitatea totala de droguri confiscate. 1,95% din numărul total de capturi reprezintă capturi mai mari de 1 kg, ceea ce reprezintă peste 97% din cantitatea de droguri confiscată”, se mai arată în raport. În Timiș au fost confiscate, în 2016, peste 11 kilograme de cocaină, ceea ce plasează județul pe locul 2 în „topul național”, la mare distanță însă de Constanța, cu 2.308 kg. „Traficul şi consumul de droguri ca fenomen rămâne concentrat în Municipiul Bucureşti şi judeţele Timiş şi Constanţa”, concluzionează cei de la ANA.
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…