Categories: Social

Romanii prefera canabisul. Timisul, in Top 3 al consumului de droguri

Canabisul este, în continuare, cel mai căutat drog în România, iar Timișul este în topul național al consumului și traficului de droguri. Sunt datele ultimului raport al Agenției Naționale Antidrog (ANA), care arată că, în 2016, în România, peste 3.000 de oameni au ajuns la urgențe din cauza acestor substanțe.

România este una dintre țările europene cu cel mai scăzut consum de droguri, dar consumul a crescut de la ultimul raport al Agenției Naționale Antidrog, realizat în 2013. „Cannabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România, atât în populația generală, cât și în cea școlară (…) Sunt semne ale creșterii consumului de noi substanțe psihoactive în rândul populației generale, în special al tinerilor”, scrie în raportul ANA. Datele analizate de cei de la antidrog arată o creștere a consumului de la ultimul studiu realizat de ANA în 2013, o explicație pentru această creștere fiind interesul pentru noile substanțe psihoactive, dar și evoluția consumului de cannabis. În 2016 au murit din cauza consumului de droguri 19 persoane, fiind înregistrate, la nivel național, 3.060 de urgențe medicale. În 36% din cazuri a fost vorba despre substanțe psihoactive, 15,8% – cannabis, 8,2% – heroină, metadonă sau opiacee generic, 2,6% – halucinogene, 1,3% – cocaină. În 2016, au fost raportate 543 cazuri de urgenţe medicale datorate consumului de canabis. „Cazuistica rămâne concentrată în 4 unităţi teritoriale (Cluj, Timiş, Municipiul Bucureşti şi Iași), unde se înregistrează 60,3% din numărul total de cazuri”, scrie în raporul ANA.

Regiunea Vest (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş)

În 2016, rata infracţionalităţii la regimul drogurilor a fost de 4,05 infracţiuni la 100.000 locuitori, fiind condamnate 74 de persoane, valori în scădere semnificativă faţă de anul 2015. Din cele 33 de hotărâri judecătoreşti definitive comunicate Agenţiei Naţionale Antidrog, în 15 dintre acestea a fost dispusă măsura confiscării pentru 16.887 lei şi 1.650 euro.
În ceea ce priveşte confiscările de droguri, se înregistrează o scădere semnificativă a cantităţii de droguri confiscate, cu menţinerea numărului de capturi, fiind realizate 16 capturi semnificative, totalizând 49 kg şi 1.884 comprimate, astfel:

  • cocaină – 11,8 kg, provenind din 3 capturi
  • canabis iarbă – 9,91 kg provenind dintr-o singură captură şi fragmente vegetale cu THC – 26,17 kg provenind din 5 capturi
  • amfetamină – 1,02 kg, provenind din 2 capturi
  • MDMA – 1884 comprimate, provenind din 3 capturi.
  • câte o captură de ciuperci halucinogene (0,1 kg) şi LSD (900 de doze)

România rămâne o țară de tranzit pentru traficul de droguri, iar portul Constanța este ruta alternativă preferată pentru introducerea în Europa a cocainei. Pe plan local, s-a dezvoltat interesul pentru cultivarea și traficarea canabisului. Conform datelor ANA, în 2016, cantitatea totală de droguri confiscate a crescut de aproximativ cinci ori față de 2015 și de 7,7 ori raportat la 2014. Totuși, la nivel național, capturile sunt, în general, cantități mici de droguri, destinate consumului propriu. „Peste 65% din numărul total de capturi reprezinta capturi mai mici de 5 g, ceea ce reprezinta 0.043% din cantitatea totala de droguri confiscate. 1,95% din numărul total de capturi reprezintă capturi mai mari de 1 kg, ceea ce reprezintă peste 97% din cantitatea de droguri confiscată”, se mai arată în raport. În Timiș au fost confiscate, în 2016, peste 11 kilograme de cocaină, ceea ce plasează județul pe locul 2 în „topul național”, la mare distanță însă de Constanța, cu 2.308 kg. „Traficul şi consumul de droguri ca fenomen rămâne concentrat în Municipiul Bucureşti şi judeţele Timiş şi Constanţa”, concluzionează cei de la ANA.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

România are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

O oră ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

2 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

8 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

8 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

15 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

18 ore ago